A duhet t'i bojkotojmë partitë politike?

A duhet t'i bojkotojmë partitë politike?

13:34, 24/04/2024
A+ Aa A-

Në tërë botën, organizatat tradicionale politike po shihen gjithnjë e më shumë si jofunksionale. Por a mund të jetojë demokracitë pa to?

Në vitin 1796, presidenti Xhorxh Uashington kritikoi partitë politike që po lejonin "burrat dinakë, ambiciozë dhe joparimorë" të "përmbysnin fuqinë e popullit".

Aktakuza e tij duket me vend edhe sot, vetëm disa muaj pasi 147 anëtarë republikanë të kongresit amerikan sfiduan publikisht rezultatet e zgjedhjeve të përgjithshme të lira dhe të ndershme. Por edhe shumë përpara asaj kohe, shumë amerikanë ndanë shqetësimin e Uashingtonit. Popullariteti i partive është në një nivel më të lartë, me partitë demokratike dhe republikane të cilësuara gjerësisht si jo vetëm jopërfaqësuese, por edhe të korruptuara dhe të rrëmbyera nga elitat. Në të vërtetë, një pjesë në rritje e vazhdueshme e votuesve amerikanë - 38 për qind në 2018 - po identifikohen si të palidhur me asnjërën palë. Ky proporcion tani është më i madh se përqindja e votuesve që identifikohen me republikanët ose me demokratët. I pyetur pse mendonte se Donald Trump ishte "karizmatik", drejtuesi i emisionit televiziv Bill Maher tha: "Sepse ai i urren të dyja partitë".

Duket se është një fenomen ndërkombëtar. Në Europë, për shembull, partitë tradicionalisht të fuqishme të qendrës së majtë po akuzohen se kanë injoruar votuesit e tyre, duke kontribuuar potencialisht në një reagim të ashpër që ndihmoi në shtyrjen e Mbretërisë së Bashkuar drejt Brexit-it.

"Njerëzit e politikës shpesh përpiqen të anashkalojnë partitë, të shkojnë drejtpërdrejt te njerëzit, por pa partitë, do të kishim kaos."

Nancy Rosenblum

Armiqësia në rritje ndaj partive ka frymëzuar debate mes shkencëtarëve politikë. Mbrojtësit e sistemit tradicional partiak pretendojnë se demokracia varet nga fraksione politike të forta, të organizuara dhe të besueshme. "Njerëzit e politikës shpesh përpiqen të anashkalojnë partitë, të shkojnë drejtpërdrejt te njerëzit, por pa partitë, do të kishim kaos", thotë shkencëtarja politike e Universitetit të Harvardit, Nancy Rosenblum, e cila eksploroi sfidat me të cilat përballen partitë politike sot në Rishikimin Vjetor të Shkencave Politike 2020.

Megjithatë, një grup i vogël studiuesish, shumë prej tyre të rinj, thonë se është koha për të filluar vizualizimin e një demokracie më të hapur dhe të drejtpërdrejtë, me më pak ndërmjetësim nga partitë dhe politikanët profesionistë. Propozime të tilla shiheshin si "plotësisht të vogla" deri një dekadë më parë, thotë Hélène Landemore, një shkencëtare politike në Universitetin e Yale-t. Por ngjarjet duke përfshirë krizën ekonomike të vitit 2008 dhe zgjedhjen e Trump-it në 2016-ën si president, thotë ajo, e kanë zgjeruar fushën e debatit.

Disa tendenca kanë përshpejtuar rënien e popullaritetit dhe fuqisë së partive në Shtetet e Bashkuara. Skemat e patronazhit të drejtuara nga partitë që shpërblenin mbështetësit me vende pune në qeveri, i kanë lënë vendin prej kohësh sistemeve më meritokratike. Rritja e komiteteve të pavarura të veprimit politik u ka dhënë kandidatëve një burim financimi për fushatën – rreth 4.5 miliardë dollarë në dekadën e fundit – jashtë kanaleve të partisë që dikur dominonin aksesin në paratë e fushatës. Kjo ka bërë që shumë kandidatë të jenë më sipërmarrës dhe më pak të përkushtuar ndaj burokracive partiake.

Së treti, partitë tani i përcaktojnë kandidatët e tyre përmes zgjedhjeve paraprake në vend të takimeve të partive të brendshme. Vetëm 17 primare u mbajtën në vitin 1968; sot çdo shtet ka zgjedhje paraprake ose komitet zgjedhor. Ky kalim në zgjedhjet paraprake universale ka zhvendosur ndikimin nga veteranët e partisë në më shumë aktivistë ekstremistë, të cilët kanë më shumë gjasa se votuesit mesatarë të votojnë në zgjedhjet paraprake, thotë Ian Shapiro, një shkencëtar politik në Yale. Në vitin 2018, Komiteti Kombëtar Demokratik shkurtoi edhe ndikimin e superdelegatëve, qindra VIP-ave të partisë që kishin edhe vota në përzgjedhjen e kandidatëve. Kjo ishte për të siguruar votuesit se zyrtarët e partisë po i dëgjonin, tha në atë kohë nënkryetari i partisë Michael Blake.

 

Në shumë pjesë të Shteteve të Bashkuara, mashtrimet partiake kanë kontribuuar në bërjen e kandidatëve më pak përfaqësues të zgjedhësve të tyre duke krijuar "vende të sigurta" për të dyja palët. Kjo do të thotë se fituesit, në fakt, vendosen në zgjedhjet paraprake që vendosin demokratët kundër demokratëve dhe republikanët kundër republikanët. Ky fenomen ndihmon në shpjegimin e zgjedhjes së 2018-ës të Alexandra Ocasio-Cortez-it, asokohe një socialiste demokratike 28-vjeçare e cila nuk kishte mbajtur kurrë poste të zgjedhura më parë, thotë Shapiro. Ocasio-Cortez mundi një demokrat të partisë në zgjedhjet paraprake në të cilat dolën më pak se 12 përqind e votuesve.

Jo të gjithë pajtohen se partitë politike janë sot më të dobëta se dikur. Polarizimi ekstrem i sotëm do të thotë që pjesa më e madhe e publikut është më e lidhur me partinë e vet, thotë Rosenblum, dhe shtypja e votuesve të udhëhequr nga partia ose përpjekjet për mobilizimin e votuesve në fakt i bëjnë liderët e partisë më të fuqishëm se kurrë.

Megjithatë, Shapiro dhe shumë ekspertë të tjerë besojnë se partitë politike kanë pësuar një humbje të madhe në fuqi, e cila nga ana tjetër ka qenë një humbje për demokracinë në përgjithësi.

"Partitë politike janë institucioni kryesor i llogaridhënies demokratike sepse partitë, jo individët që i mbështesin ose i përbëjnë ato, mund të ofrojnë vizione konkurruese të së mirës publike," shkruajnë Shapiro dhe kolegu i tij nga Yale, Frances Rosenbluth, në një artikull opinioni të vitit 2018 për The American. Interesi. Votuesit, argumentojnë ata, nuk kanë as kohë dhe as sfond për të hulumtuar kostot dhe përfitimet e politikave dhe për të peshuar interesat e tyre personale kundrejt asaj që është më e mira për shumicën në planin afatgjatë.

Për të treguar se çfarë mund të shkojë keq me votimin me një çështje që i mungon udhëzimi partiak, Shapiro dhe Rosenbluth tregojnë për Propozimin famëkeq 13 të Kalifornisë, një nismë e votimit të vitit 1978 që kufizoi ndjeshëm rritjen e taksave mbi pronën. Në fillim, masa u duk si një fitore për shumë votues. Megjithatë, me kalimin e viteve, rregulli i ri gjithashtu shkatërroi buxhetet lokale deri në pikën ku shpenzimet shkollore për nxënës të Kalifornisë tani renditen afër fundit të listës së 50 shteteve.

Partiië shërbejnë shumë role të tjera të rëndësishme, duke përfshirë lehtësimin e kompromisit, thotë Russell Muirhead, një shkencëtar politik në Universitetin Dartmouth dhe bashkautor i Rosenblum. Si shembull, Muirhead tregon projektligjin e fermave të SHBA-së, të cilin të dy palët e rinegociojnë afërsisht çdo pesë vjet. Sa herë që ulen, "demokratët duan mbështetje ushqimore për njerëzit urbanë dhe republikanët duan mbështetje për fermerët, dhe në njëfarë mënyre ata arrijnë gjithmonë në një marrëveshje," thotë Muirhead. "Alternativa është favorizimi i njërës palë ose thjesht moskalimi i asgjëje."

Mbase më e rëndësishmja, dy partitë kryesore të Amerikës kanë bashkëpunuar tradicionalisht për të njohur legjitimitetin e kundërshtarëve të tyre, siç shkruajnë Rosenblum dhe Muirhead. Kombe të tjera, si Tajlanda, Turqia dhe Gjermania, kanë ndaluar partitë politike që qeveritë e tyre i kanë parë si shumë destabilizuese për demokracinë. Bashkëpunimi i partive amerikane ka ndihmuar në ruajtjen e paqes duke i siguruar votuesit amerikanë se edhe nëse humbasin sot, ata mund të fitojnë nesër. Por tani ky rregull themelor po thyhet, thonë Rosenblum, Muirhead dhe të tjerë, me disa liderë partish që madje akuzojnë kundërshtarët e tyre për tradhti.

"Gjëja kryesore që po ndodh tani është se ne kemi një argument të qartë se partia opozitare është e paligjshme," thotë Rosenblum. "Trump i ka quajtur demokratët armiq të popullit dhe të paligjshëm, dhe ka thënë se zgjedhjet janë të rreme. Kjo është rruga drejt dhunës, pasi nuk ka asnjë mënyrë për ta korrigjuar këtë me zgjedhje të tjera."

Partitë politike në të gjithë botën kanë humbur vullnetin dhe ndikimin e konsiderueshëm, thotë Shapiro, megjithatë ai sugjeron që në vend që t'i ndalojmë ose t'ua heqim më tej pushtetin, ne duhet t'i forcojmë dhe t'i bëjmë më të besueshme. Ai dhe kolegët e tij mbrojnë reformimin e financimit të fushatës, për të eliminuar luftërat aktuale kaotike të ofertave për besnikërinë e kandidatëve, megjithëse ky synim vazhdon të jetë i pakapshëm. Për të luftuar rritjen e ekstremizmit, ata kërkojnë gjithashtu që puna e rindarjes t'i kalojë komisioneve jopartiake në vend që të rrëmbejnë polet.

Për të reduktuar më tej rrezikun e rritjes së polarizimit të zgjedhjeve paraprake, Shapiro propozon që liderët e partive të lejohen të zgjedhin kandidatët nëse pjesëmarrja në zgjedhjet paraprake ka rënë nën 75 për qind të pjesëmarrjes në zgjedhjet e mëparshme të përgjithshme.

Landemore dhe fraksioni i saj pretendojnë se këto ide nuk përputhen me urgjencën e dilemës aktuale. Ajo i fton njerëzit të imagjinojnë se si mund të funksionojë demokracia me më pak apo edhe zero mbështetje në partitë politike dhe veçanërisht pa fushata politike të kushtueshme dhe potencialisht korruptive. Një mundësi, thotë ajo, do të ishte emërimi i rastësishëm i grupeve të qytetarëve, të zgjedhur njësoj si juritë e sotme, për të udhëhequr qeverinë, ndërkohë që rrotullohen në terma të caktuar përmes një "Shtëpie të Popullit" të përhershme. Këto asamble qytetarësh do të ishin më përfaqësuese se Kongresi aktual i SHBA-së, shkroi filozofi i Universitetit Rutgers, Alexander Guerrero në një opinion të vitit 2019 për NJ.com, në të cilin ai mbrojti zgjedhjen e përfaqësuesve me short. "Në Shtetet e Bashkuara, 140 nga 535 personat që shërbejnë në Kongres kanë një vlerë neto mbi 2 milionë dollarë, 78 për qind janë meshkuj, 83 për qind janë të bardhë dhe më shumë se 50 për qind kanë qenë më parë avokatë apo biznesmenë," shkroi ai.

Disa vende europiane kanë provuar tashmë alternativa ndaj demokracisë së drejtuar nga partitë. Në 2019-2020, Franca mbajti një Konventë të Qytetarëve për Klimën, duke u bërë thirrje 150 qytetarëve të zgjedhur rastësisht për të ndihmuar në gjetjen e mënyrave të drejta shoqërore për të reduktuar gazrat serrë. Në dhjetor 2020, presidenti francez Emmanuel Macron ra dakord për të mbajtur një referendum mbi një nga sugjerimet e konventës, përfshirjen e mbrojtjes së klimës në kushtetutën kombëtare. Dhe në vitin 2016, Parlamenti irlandez mblodhi 99 qytetarë për të diskutuar mbi çështje kokëforta, duke përfshirë ndalimin kushtetues të abortit. Një shumicë e asamblesë propozoi që ndalimi të hiqej, pas së cilës një referendum kombëtar konfirmoi rezultatin dhe ndryshoi ligjin - të gjitha u arritën pa përfshirjen e partive politike të themeluara.

Pavarësisht ndikimit të kufizuar të këtyre përpjekjeve deri më sot, Landemore thotë se rrjedha e opinionit publik po kthehet. Vetëm pesë vjet më parë, kolegët u tallën me nocionin e një "demokracie të hapur" në një konferencë të shkencave politike, thotë ajo, duke shtuar: "Pas pesë vjetësh, unë mendoj se do të jemi plotësisht tradicionalë".

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco