Dita ndërkombëtare e viktimave të luftës së armëve kimike

Dita ndërkombëtare e viktimave të luftës së armëve kimike

08:35, 30/11/2023
A+ Aa A-

Konferenca e shteteve palë në Konventën e Armëve Kimike, në sesionin e saj të njëzet në vitin 2015, vendosi që një Ditë përkujtimore e viktimave të luftës së armëve kimike të mbahet më 30 nëntor të çdo viti.

Ky përkujtim ofron një mundësi për të bërë homazhe për viktimat e luftës kimike, si dhe për të riafirmuar angazhimin e Organizatës për Ndalimin e Armëve Kimike (OPCW) për eliminimin e kërcënimit të armëve kimike, duke promovuar kështu qëllimet e paqes, siguria dhe multilateralizmi.

Historia e përpjekjeve serioze për të arritur çarmatimin kimik që arriti kulmin në përfundimin e Konventës së Armëve Kimike filloi më shumë se një shekull më parë. Armët kimike u përdorën në një shkallë masive gjatë Luftës së Parë Botërore, duke rezultuar në më shumë se 100.000 viktima dhe një milion viktima.

Sidoqoftë, armët kimike nuk u përdorën në fushën e betejës në Evropë në Luftën e Dytë Botërore.

Pas Luftës së Dytë Botërore dhe me ardhjen e debatit bërthamor, disa vende gradualisht arritën të kuptonin se vlera margjinale e mbajtjes së armëve kimike në arsenalet e tyre ishte e kufizuar, ndërsa kërcënimi i paraqitur nga disponueshmëria dhe përhapja e armëve të tilla bëri një ndalimi i dëshirueshëm.

Miratuar në vitin 1993, Konventa për Armët Kimike hyri në fuqi më 29 prill 1997. Shtetet palë të kësaj konvente krijuan Organizatën për Ndalimin e Armëve Kimike (OPCW), e cila është përgjegjëse për monitorimin e ndalimit të prodhimit dhe përdorimit të armëve kimike, si dhe për kontrollin e shkatërrimit të rezervave kimike në mbarë botën.

Konferenca përbëhet nga përfaqësues të të gjitha shteteve anëtare të OPCW, secila prej të cilave ka një votë. 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco