Derrat mund të fluturojnë, por frikë se yndyra e tyre si karburant avioni mund të dëmtojë mjedisin

Derrat mund të fluturojnë, por frikë se yndyra e tyre si karburant avioni mund të dëmtojë mjedisin

17:42, 31/05/2023
A+ Aa A-

Gati 9,000 derra të ngordhur do të nevojiteshin për një fluturim avioni nga Parisi në Nju Jork, vlerësoi grupi i fushatës.

Yndyra nga derrat, pulat dhe bagëtitë e ngordhura po përdoren për të bërë karburant më të gjelbër për avionët - por ka një paralajmërim që kjo qasje mund të rezultojë e kundërt dhe të përfundojë më keq për planetin.

Grupi i fushatës për transport të pastër Transport & Mjedis me seli në Bruksel ka dhënë alarmin në një raport të ri.

Ndërsa linjat ajrore janë nën presion për të reduktuar emetimet e tyre të karbonit, të cilat zakonisht vijnë nga djegia e vajgurit me bazë fosile në motorët e avionëve, ato po kërkojnë burime alternative të karburantit.

Duke qenë se yndyra shtazore shihet si mbeturinë - një nënprodukt i prodhimit të mishit industrial - karburanti i aviacionit i prodhuar prej tij konsiderohet të ketë një gjurmë më të ulët të karbonit.

Megjithatë, kërkesa për karburant nga ky burim pritet të trefishohet deri në vitin 2030, e nxitur kryesisht nga linjat ajrore.

Problemi është se kjo yndyrë shtazore përdoret në shumë industri të tjera, si te ushqimi për kafshët shtëpiake, sapuni dhe kozmetika. Megjithatë, siç shkruan Transport & Environment në raportin e tyre: "Disponueshmëria e yndyrave shtazore është e kufizuar. Thjesht vrasja e më shumë kafshëve nuk është një mundësi."

Për të ushqyer plotësisht një fluturim transatlantik midis Parisit dhe Nju Jorkut, do të nevojiteshin 8,800 derra të ngordhur në çdo drejtim, sipas llogaritjeve të tyre.

Grupi i fushatës gjithashtu thekson se tashmë ka një presion të konsiderueshëm mbi furnizimet me yndyrë shtazore pasi përdorimi i tij në karburant është rritur tashmë dyzetfish që nga viti 2006.

Barbara Smailagic, eksperte e biokarburanteve në Transport & Mjedis, tha: “Duket se derrat do të fluturojnë. Prej vitesh ne kemi djegur yndyrna shtazore në makina pa e ditur shoferët. Tani ata do të ushqejnë fluturimin tuaj të ardhshëm."

"Por kjo nuk mund të mbahet pa privuar sektorët e tjerë, të cilët nga ana tjetër do të kalojnë në alternativa të dëmshme si vaji i palmës." Raporti thotë se industritë e tjera do të përdorin vajin e palmës pasi ka veti të ngjashme me yndyrat shtazore dhe është alternativa më e lirë në dispozicion.

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco