Predhat e uraniumit të varfëruar, ja çfarë janë dhe ku janë përdorur

Predhat e uraniumit të varfëruar, ja çfarë janë dhe ku janë përdorur

14:31, 22/03/2023
A+ Aa A-

Predhat e uraniumit të varfëruar janë fushëbeteja e fundit midis Rusisë dhe Perëndimit në skenarin e luftës në Ukrainë.

Njoftimi i Londrës se synon të furnizojë Kievin me këtë lloj municioni për t'u përdorur në armët antitank, zgjoi zemërimin e Moskës, e cila foli për "një provokim tjetër britanik", duke akuzuar britanikët se duan të shtyjnë luftën në drejtim të përdorimit bërthamor. 

 Por çfarë janë në të vërtetë predhat e uraniumit të varfëruar? 

Këtu është gjithçka që dimë për këtë lloj municioni, pse përdoret, si funksionon, cilat janë pasojat e mundshme dhe në cilat skenarë të tjerë është përdorur.

Çfarë është uraniumi i varfëruar dhe procesi i pasurimit të uraniumit- Uraniumi i varfëruar është një nënprodukt, dhe për rrjedhojë një "material mbeturinash" i procesit të pasurimit të uraniumit për të prodhuar materiale për përdorim në termocentralet bërthamore dhe armët atomike. Në procesin e pasurimit, nga 12 kilogramë uranium natyror, përftohet mesatarisht 1 kilogram uranium i pasuruar (përzierje në të cilën uraniumi 235 është i pranishëm në një përqendrim më të lartë se ai natyror) dhe 11 kilogramë uranium të varfëruar (që përbëhet kryesisht nga uranium 238) .

Pse përdoren predha të uraniumit të varfëruar?- Plumbat konvencionale janë bërë me plumb, i cili është një material veçanërisht i dendur dhe për këtë arsye, për të njëjtin vëllim, është më i rëndë se materialet e tjera: plumbi, në momentin e goditjes me objektivin, ka një energji kinetike më të lartë dhe aftësi të shtuar për të depërtojnë brenda objektivit. Megjithatë, nëse plumbi është i dendur, uraniumi i varfëruar është edhe më i madh: 1,67 herë dendësia e plumbit (dhe pak më pak se ari dhe tungsteni). Dhe është gjithashtu më efektiv se tungsteni monokristalor, një material tjetër (shumë më i shtrenjtë) me të cilin prodhohen municione antitank. Ja pra që një plumb me një bërthamë të varfëruar të uraniumit, pasi të shkrehet, godet objektivin me energji kinetike edhe më të madhe,

Si funksionon një predhë e uraniumit të varfëruar?- Pikërisht për shkak të karakteristikave të tij, uraniumi i varfëruar përdoret veçanërisht për municionin e armëve antitank: predha të bëra me këtë material kanë në fakt një aftësi më të madhe për të depërtuar në armaturën e tankeve të armikut (ku ata marrin zjarr) dhe për rrjedhojë të shkatërrojnë blindat. automjeteve.

Kush përdori predha të uraniumit të varfëruar?- Municionet e uraniumit të varfëruar janë përdorur në skenarë të ndryshëm gjatë tridhjetë viteve të fundit. Fillimisht u përdorën nga Shtetet e Bashkuara gjatë Luftës së Parë të Gjirit, më pas u përdorën edhe në luftën në Bosnje dhe Hercegovinë, në luftën e Kosovës dhe pastaj përsëri në Luftën e dytë të Gjirit. Legjitimiteti i përdorimit të këtij lloji municioni është ngritur disa herë: megjithëse, për shkak të efekteve radioaktive, ai nuk hyn në përkufizimin e armëve konvencionale, nuk ka traktate apo ligje ndërkombëtare që e ndalojnë shprehimisht atë. Prandaj, predhat e uraniumit të varfëruar nuk janë ndaluar kurrë.

Kush përdor predha të uraniumit të varfëruar?- Përdorimi i plumbave të uraniumit të varfëruar pranohet nga Shtetet e Bashkuara, të cilat i përdorin ato mbi të gjitha në municione 30 mm për topat A-10 Thunderbolt, por edhe - në versionin 25 mm - për topin AV-8B Harrier. Municioni 20 mm ërdoret gjithasphtu nga Marina për topat Vulcan dhe nga Forcat Ajrore dhe Ushtria për armët e helikopterit AH-1 Cobra. Përdorimi i tij si municion antitank është i përhapur në tanket britanike Challenger 1 dhe Challenger 2 dhe në amerikanët M1A1 dhe M1A2 Abrams. Megjithëse Rusia nuk e ka pranuar kurrë përdorimin e tyre (dhe në të vërtetë, në orët e fundit është ngritur kundër Londrës për dërgimin e këtyre municioneve në Kiev), sipas raporteve të ndryshme, Ushtria e Kuqe është gjithashtu e pajisur me municione të uraniumit të varfëruar (të quajtur Svinets- 2),

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco