DW: Pse është rritur kaq shumë shkalla e vdekjeve në Gjermani?

DW: Pse është rritur kaq shumë shkalla e vdekjeve në Gjermani?

10:58, 02/12/2022
A+ Aa A-

Në vitin 2022, një numër jashtëzakonisht i lartë i njerëzve vdiqën në Gjermani në krahasim me vitet e mëparshme. Sidomos shumë në tetor. Sipas ekspertëve, kjo nuk mund të shpjegohet vetëm me korona.

Sipas të dhënave të Entit Federal të Statistikave (Destatis), më shumë se 90,000 njerëz vdiqën në Gjermani në tetor të këtij viti - që është 19 për qind më shumë se i ashtuquajturi. "mediane" për periudhën 2018-2021. Tetori ishte kulmi i asaj që u vu re në muajt e kaluar shkruan Deutsche Welle (DW).

Është një zhvillim që as ekspertët nuk kanë mundur ta shpjegojnë qartë deri më tani dhe që i hap dyert edhe spekulimeve.

Anëtari i Alternativës së djathtë për Gjermaninë (AfD) në Bundestag, Martin Zihert, ngriti një pyetje për lidhjen e mundshme të rritjes së vdekshmërisë me "vaksinimet masive kundër koronës". Dhe në kanalet Telegram, vaksinimi tashmë është identifikuar si shkaku përfundimtar. Megjithatë, ekspertët theksojnë se është ende herët për pretendime të tilla.

“Në vitet e para të pandemisë, ne mund të ishim relativisht të sigurt se infeksionet me korona ishin shkaku i vdekshmërisë më të lartë”, thotë Sebastian Klizener nga Instituti Federal për Kërkimin e Popullsisë (BiB). “Ishte një sinjal i fortë statistikor i dërguar nga valët e koronës, kur bëhet fjalë për vdekshmërinë. Është shumë më e vështirë tani”.

Sëmundjet e frymëmarrjes 

Numri i vdekjeve në tetor mund të shpjegohet vetëm pjesërisht nga korona. Sipas të dhënave nga Instituti Robert Koch, 4,334 njerëz vdiqën nga korona në Gjermani në tetor, që është dukshëm më shumë se në vitet e mëparshme (2021: 2,493; 2020: 1,482). Edhe në muajt e verës të këtij viti, dukshëm më shumë njerëz vdiqën nga korona sesa në vitet e mëparshme.

Megjithatë, vetëm rritja e numrit të vdekjeve nga korona nuk mjafton për të shpjeguar shkallën e lartë të vdekjeve në tetor, thotë Jonas Šelij, bashkëpunëtor hulumtues në grupin e punës “Statusi shëndetësor i popullatës” në Institutin Max Planck. "Vdekjet nga korona," thotë ai, "shpjegojnë vetëm gjysmën e asaj që patëm në tetor." Ka disa arsye të mundshme për gjysmën tjetër.

“Shpjegimi më i dukshëm është se këtë vit po shënojmë një valë relativisht të hershme të sëmundjeve infektive”, thotë Shelij. Sepse, ndryshe nga më parë, në tetor tashmë kishte një numër të madh të sëmundjeve të frymëmarrjes, siç ishte gripi.

“Ajo që po shohim janë dy zhvillime sinkrone: nga njëra anë, vdekshmëria nga korona, e cila u rrit nga fillimi i vjeshtës deri në tetor, dhe nga ana tjetër, infeksionet e frymëmarrjes, të cilat gjithashtu u rritën ndjeshëm”, tha ai.

Shelley, megjithatë, thekson se numri i vdekjeve mund të përdoret vetëm për të krijuar shoqata, jo për marrëdhënie shkak-pasojë. Në fund të fundit, vetëm mjekët trajtues mund të përcaktojnë shkakun e vërtetë të vdekjes. “Për mendimin tim, kjo lidhje është e dukshme, sepse këtë e kemi parë edhe para pandemisë. Kur kishim vdekshmëri më të lartë në dimër para koronës, atëherë më së shumti ia atribuonim sëmundjeve infektive”, tha ai.

Është e pazakontë, megjithatë, që vala e sëmundjeve infektive erdhi kaq herët, sipas DW.

Vdekshmëria e lartë ngre shumë pyetje

Sebastian Klizener nga Instituti Federal për Kërkime të Popullsisë (BiB) thotë në lidhje me këtë: “Më parë kemi regjistruar vdekshmërinë më të lartë në dimër. Valët e gripit shkaktuan lëkundje të mëdha. Ndonjëherë numri i vdekjeve në muajin shkurt ishte shumë i ulët, sepse vala e gripit nuk ishte e fortë, e herë kishte një numër të madh të vdekjeve në shkurt, sepse epidemia e gripit ishte e fortë”.

Pas një niveli të lartë të vdekjeve, zakonisht do të kishte një rënie në muajt në vijim, thotë Klisener. Shkaqet e vdekjes, të tilla si epidemitë e gripit, bëjnë që njerëzit me shëndet të dobët të vdesin më shpesh. Pas kësaj, numri i vdekjeve zakonisht zvogëlohet, sepse ka më pak njerëz me shëndet të dëmtuar se më parë.

Megjithatë, periodiciteti i vdekshmërisë ka ndryshuar. Ajo që po vërejmë gjithnjë e më shumë tani është se kemi një shkallë të lartë të vdekshmërisë edhe në muajt e tjerë”, thotë Klizener. Për shembull, më shumë njerëz vdiqën në muajt e verës sesa në vitet e mëparshme. Është gjithnjë e më e vështirë të vlerësohet shkalla e vdekjeve sepse modelet sezonale kanë ndryshuar, shtoi ai.

"Vera është më pak e qartë për mua sesa ajo që ndodhi në tetor," thotë Shelley. Një pjesë e kësaj mund të shpjegohet me valët e të nxehtit. "Lidhja midis nxehtësisë ekstreme dhe vdekshmërisë së tepërt është shumë, shumë e qartë," thotë ai.

Një pjesë, thotë ai, mund të shpjegohet me numrin e vdekjeve nga korona. Por të gjitha këto së bashku nuk mjaftojnë.

"Nuk është e pamundur të supozohet se ne mund t'i shohim efektet indirekte të pandemisë pak më qartë," tha ai. Shelij po i referohet mundësisë së rëndimit të sistemit shëndetësor si pasojë e periudhës stresuese të pandemisë. Por e gjithë kjo është vetëm spekulim.

Shelley, megjithatë, beson se lidhja midis vaksinimit kundër koronës dhe vdekshmërisë më të lartë është pothuajse e pamundur. "Si shkencëtar, unë dua t'i mbaj të gjitha opsionet të hapura, por thjesht nuk e shoh këtë lidhje," tha ai.

Në fund të fundit, ka më shumë qartësi në vlerësimin e vaksinave sesa në ekzaminimin e popullatës. “Për shkak të hulumtimeve shumë të mira mbi efektivitetin dhe rreziqet e vaksinimit, ne nuk jemi të varur nga kërkimi i shkaqeve në të dhënat e popullsisë. Nëse vaksinat do të ishin shkaku i rritjes së numrit të vdekjeve, kjo do të ishte vërtetuar shumë kohë më parë në kërkimet mjekësore dhe epidemiologjike”, beson ai.

Informacione më të besueshme për sfondin e numrit të vdekjeve, sipas ekspertëve, mund të merren vetëm kur të dihen shkaqet e vdekjes. Megjithatë, këto të dhëna janë në dispozicion me një vonesë prej disa muajsh. Sipas ekspertëve, vetëm atëherë mund të shpjegohet se si mund të ndodhë një rritje e shkallës së vdekjeve në një muaj të caktuar.

“Për një diskutim ekspertësh, pa teori konspirative, do të ishte shumë e dobishme nëse këto të dhëna do të ishin të disponueshme më herët. Atëherë ne mund të ofrojmë shpejt shpjegime të bazuara në lidhje me shkallën aktuale të vdekshmërisë”, thotë Klizener.

Zyra Federale e Statistikave Destatis ka paraqitur vetëm të dhëna për numrin e vdekjeve në një javë ose muaj që nga pandemia e koronës. Duke vepruar kështu, Destatis mbështetet në të dhënat mbi numrin e vdekjeve të disponueshme nga zyrat e gjendjes civile, thotë Felix cur Niden, një ekspert për numrin e vdekjeve dhe demografinë në Destatis.

Hapi tjetër në përpilimin e statistikave të vdekshmërisë është krahasimi i numrit absolut të vdekjeve në një muaj me mesataren për të njëjtin muaj gjatë katër viteve të fundit. Nëse vlera është mbi mesataren, ka rritje të vdekshmërisë.

Sipas Cur Niden, periudha e katër viteve të mëparshme u zgjodh për të marrë parasysh ngjarje të ndryshme sezonale të përsëritura, si gripi apo valët e të nxehtit. Megjithatë, sa më gjatë të kthehet periudha e krahasimit, aq më i madh është ndikimi i faktorëve të tjerë në numrin e vdekjeve, si plakja ose jetëgjatësia. "Katër vjet është një kompromis, për të balancuar më mirë faktorët e ndryshëm," thotë Cur Niden.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco