BE-ja plane të reja për të reduktuar mbetjet plastike

BE-ja plane të reja për të reduktuar mbetjet plastike

13:36, 01/12/2022
A+ Aa A-

Ekzekutivi i BE-së dëshiron të ndalojë shishet e mini-shampove në hotele, përdorimin e në kafene dhe restorante, si dhe çantat njëpërdorimshme të ushqimeve si pjesë e propozimeve ligjore gjithëpërfshirëse për të frenuar ndotjen në Evropë.

Një projekt rregullore e BE-së e botuar propozon gjithashtu skema të detyrueshme depozitimi dhe kthimi për shishet plastike dhe kanaçet metalike, si dhe ndalimin e firmave të tregtisë elektronike që mbështjellin sende të vogla në kuti të mëdha.

Rregullat e reja, të cilat do të duhet të miratohen nga shtetet anëtare të BE-së dhe parlamenti evropian, synojnë të trajtojnë rritjen e mbeturinave plastike dhe paketimeve të tjera. Zyrtarët e BE vlerësojnë se 40% e plastikës së re dhe 50% e letrës përdoren në paketim.

BE-ja miratoi një ligj në vitin 2019 për të ndaluar artikujt plastikë, por zyrtarët duan të shkojnë më tej për të trajtuar sasitë e mëdha të mbeturinave.  Sipas propozimeve të fundit, shtetet anëtare të BE-së do të duhet të reduktojnë mbetjet e paketimit për frymë me 15% deri në vitin 2040 krahasuar. Të gjitha ambalazhet do të duhet që deri në vitin 2030 të dizajnohen në mënyrë që të mund të riciklohen.

Deri në vitin 2040, restorantet që ofrojnë ushqime do të detyrohen të shërbejnë 40% të vakteve të tyre në paketim ripërdorimesh . Aktivistët ndaj grupit Oceana akuzoi komisionin se i është nënshtruar presionit, duke shtyrë objektivat për reduktimin e plastikës njëpërdorimshme deri në vitin 2040.  

Por ekspertët e mjedisit i kundërshtuan pretendimet, duke thënë se e vetmja mënyrë për të shkurtuar mbetjet ishte reduktimi dhe ripërdorimi i paketimit.  Mbetjet e paketimit në BE janë rritur me rreth 20 për qind midis 2009 dhe 2020  një normë shumë më e shpejtë se rritja ekonomike e bllokut në një mesatare prej 180 kg për frymë.

Klan News

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco