Republika Çeke merr presidencën gjashtëmujore të BE-së: Europa si detyrë

Republika Çeke merr presidencën gjashtëmujore të BE-së: Europa si detyrë

09:41, 01/07/2022
A+ Aa A-

Republika Çeke merr presidencën gjashtëmujore të Bashkimit Evropian (BE) dhe prioritetet e saj do të jenë menaxhimi i krizës së refugjatëve dhe rindërtimi i Ukrainës pas luftës, siguria energjetike, forcimi i kapaciteteve evropiane mbrojtëse, qëndrueshmëria. të ekonomisë evropiane dhe të institucioneve demokratike.

 

Do të jetë presidenca e dytë çeke e Këshillit të BE-së në 18 vitet e anëtarësimit të vendit në Union dhe do të zhvillohet nën sloganin "Evropa si detyrë: rishikim, rinovim, forcim".

E para ndër prioritetet e presidencës çeke ka të bëjë me krizën e refugjatëve dhe rindërtimin e ardhshëm të Ukrainës. Thuhet se presidenca çeke do të mbështesë përpjekjet e BE-së për të mbrojtur sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës dhe se do të përdorë të gjitha instrumentet dhe programet e ofruara nga Bashkimi, duke përfshirë vendosjen e sanksioneve.

Duke qenë se agresioni rus kundër Ukrainës shkaktoi krizën më të madhe të refugjatëve që nga Lufta e Dytë Botërore, Republika Çeke, në bashkëpunim me Komisionin Evropian, do të punojë për transferimin fleksibël të fondeve dhe krijimin e strukturave të nevojshme për të ndihmuar anëtarët, organizatat dhe organizatat e BE-së. sektori civil që u prek më shumë nga kriza.

Detyra e presidencës, siç thuhet në faqen e internetit të presidencës çeke të BE-së, do të jetë gjithashtu rindërtimi i Ukrainës i pasluftës i fokusuar në infrastrukturën kryesore, ofrimin e shërbimeve bazë, forcimin e qëndrueshmërisë dhe rimëkëmbjen ekonomike.

Theksi në tranzicionin e energjisë

Në fushën e sigurisë energjetike, presidenca çeke do të theksojë tranzicionin energjetik, duke përshpejtuar zbatimin e programeve të BE-së që synojnë diversifikimin e burimeve të furnizimit, dekarbonizimin dhe tranzicionin e gjelbër.

Në të njëjtën kohë, ata do të punojnë për zbatimin e instrumenteve për të reduktuar efektet negative sociale dhe ekonomike të çmimeve të larta të energjisë.

Duke pasur parasysh paqëndrueshmërinë globale në rritje, presidenca çeke e BE-së do të fokusohet gjithashtu në forcimin e kapaciteteve të sigurisë dhe mbrojtjes, veçanërisht në partneritet me NATO-n.

Ai gjithashtu do të merret me kërcënimet kibernetike dhe do t'i kushtojë vëmendje të veçantë sigurisë kibernetike të institucioneve, organeve dhe agjencive të BE-së.

Ai do të fokusohet gjithashtu në forcimin e qëndrueshmërisë së institucioneve që kanë një ndikim kyç në ruajtjen dhe zhvillimin e vlerave të demokracisë dhe shtetit të së drejtës në BE. Ky prioritet përfshin transparencën e financimit të partive politike, pavarësinë e masmedias dhe dialogun me qytetarët.

Në nivel ndërkombëtar, Presidenca Çeke do të zbatojë Planin Evropian të Veprimit për të Drejtat e Njeriut dhe Demokracinë, duke përdorur instrumentet përkatëse, duke përfshirë sanksionet e mundshme.

Republika Çeke do të marrë presidencën e rradhës të Këshillit të BE-së nga Franca dhe do t'ia dorëzojë Suedisë në fund të vitit.

Këto tre vende formojnë një treshe presidenciale dhe kanë një program të përbashkët me katër fusha prioritare. 

Këto janë mbrojtja e qytetarëve dhe lirive, ndërtimi i themeleve ekonomike, ndërtimi i një Evrope klimatike neutrale, të gjelbër dhe sociale dhe promovimi i interesave dhe vlerave evropiane në botë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco