Dhjetë qytetet në Bashkimin Evropian që kanë ajrin më të pistë: raporti i fundit

Dhjetë qytetet në Bashkimin Evropian që kanë ajrin më të pistë: raporti i fundit

08:08, 19/06/2021
A+ Aa A-

Qytetet në Poloni dhe Itali janë më keq në Evropë për cilësinë e ajrit, ndërsa ato në Skandinavi dhe në Baltik renditen si më të mirë, kanë zbuluar të dhënat e reja.

Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) lëshoi ​​të enjten renditjen e saj të fundit mbi cilësinë e ajrit në qytete, duke përsëritur se në disa qytete ndotja e ajrit vazhdon të paraqesë një rrezik për shëndetin.

Është vlerësuar në fund të vitit të kaluar se 417,000 qytetarë nga 41 vende evropiane humbënjetën  para kohe në 2018 për shkak të ndotjes së ajrit - 60,000 më pak se një dekadë më parë, por ende "shumë e lartë" për agjencinë.

Një Direktivë Evropiane përcakton përqendrimin maksimal të toleruar të grimcave të imëta në ajër si 25 μg / m3 për vitin, ndërsa Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka një udhëzim shumë më të rreptë prej 10 μg / m3.

Lëndët e imëta të grimcave janë ndotësi i ajrit me ndikimin më të lartë në shëndet për sa i përket sëmundjes dhe vdekjes së parakohshme.

Qyteti evropian me cilësinë më të mirë të ajrit gjatë dy viteve të mëparshme u zbulua të ishte Umea në Suedi, ku përqendrimi i grimcave të Bukura mesatare arrin mesatarisht 3.7 µg / m3. Pasohet nga Tampere në Finlandë (3.8 µg / m3) dhe Funchal, Portugali (3.8 µg / m3).

Të paraqitura gjithashtu në 10 më të mirët: Uppsala dhe Stokholmi i Suedisë; Tallin dhe Narva dhe Tatu i Estonisë; Tani Bergen dhe Trondheim dhe qyteti spanjoll i Salamanca.

Cilat qytete në Evropë janë më keq për ndotjen e ajrit?

Qyteti me cilësinë më të dobët të ajrit u gjet ndërkohë të ishte Nowy Sacz në Poloni, me një përqendrim mesatar të grimcave të imëta që arrin në 27.3 µg / m3, Kremona në Itali me 25.9 µg / m3) dhe Slavonski Brod i Kroacisë me 25.7 µg / m3, që plotësojnë treshen e poshtme.

Katër qytete të tjerë polakë (Zgierz, Piotrkoë Trybunalsi, Zory dhe Krakoë), si dhe tre qytete shtesë italianë (Vicenza, Brescia dhe Pavia) dhe qyteti bullgar Veliko, zënë pjesën tjetër të 10 qyteteve më të këqija.

Për të përpiluar listën, EEA përdori përqendrimin ditor të grimcave të imëta të 300 qyteteve për të llogaritur një përqendrim mesatar vjetor. Vetëm qytetet që kanë komunikuar një minimum prej 75% të mbulimit të të dhënave kohore janë përfshirë.

Brukseli i ka dërguar vendet anëtare në gjyq për ndotjen e ajrit. Në nëntor, Gjykata Evropiane e Drejtësisë vendosi që Italia ka shkelur "në mënyrë sistematike dhe këmbëngulëse" direktivën e BE duke vendosur kufijtë ditorë dhe vjetorë mbi sasinë e grimcave të imëta të dëmshme.

Komisioni Evropian gjithashtu ka denoncuar Poloninë dhe Francën në European Court of Justice.

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco