Sondazh: Një në pesë persona në BE paguan ryshfet për mjekët gjatë pandemisë

Sondazh: Një në pesë persona në BE paguan ryshfet për mjekët gjatë pandemisë

17:27, 15/06/2021
A+ Aa A-

Sondazhet e korrupsionit kanë treguar se një e treta e banorëve të BE-së përdorën lidhje personale për të hyrë në shërbimet shëndetësore më shpejt gjatë një pandemie të koronavirusit.

Sa për vendet në lindje të BE, e cila kryesisht i referohet Rumanisë, Bullgarisë, Hungarisë dhe Lituanisë, raporti tregoi se 1 në 5 banorë paguan ryshfet për shërbimet shëndetësore gjatë pandemisë së koronavirusit, raporton Guardian .

Autorët e hulumtimit deklaruan se rezultate të tilla janë shqetësuese nëse marrim parasysh faktin që vendet anëtare të BE planifikojnë të ndajnë miliarda euro për rikuperimin nga pandemia e koronavirusit.

"Bashkimi Evropian shpesh shihet si një bastion i integritetit, por ky hulumtim tregon se shumë vende janë ende të prekshme nga korrupsioni," thanë organizatorët e hulumtimit.

Fakti që në hulumtim dy të tretat e 40,000 të anketuarve deklaruan se korrupsioni është problemi kryesor flet në favor të asaj se sa i dukshëm është ky problem. Pothuajse 76% e të anketuarve mendojnë se lufta e qeverisë kundër korrupsionit është e ndenjur ose në rënie.

Rezultate të tilla janë më të dukshme në fushën e shëndetit dhe shërbimeve mjekësore, të cilat ishin më të nevojshme gjatë pandemisë së koronavirusit.

"Kur keni kriza kaq të rrezikshme, përdorimi i lidhjeve personale është po aq i dëmshëm sa pagimi i ryshfetit. "Shumë jetë mund të humbasin për shkak të njerëzve që përdorin lidhje për të marrë vaksinën e koronavirusit megjithëse dikush tjetër ka nevojë për një ndërhyrje në një moment të ngadaltë," thuhet.

Në Republikën Çeke, ku 54 përqind e qytetarëve u përgjigjën se ata përdorin të njohurit për qasje më të lehtë në shërbimet mjekësore Portugalia me 46 përqind dhe Hungaria me 41 përqind.

Në krye të listës së vendeve, banorët e të cilëve pranuan të jepnin ryshfet mjekëve janë Rumania (22 përqind), Bullgaria (19 përqind), Hungaria (17 përqind), Kroacia (14 përqind)

Kur u pyetën nëse ata mendojnë se korrupsioni është një problem i madh në qeverinë e tyre, 85% e të anketuarve në Bullgari, Kroaci, Portugali, Itali dhe Spanjë u përgjigjën pozitivisht.

Nga ana tjetër, më pak se 20 përqind e të anketuarve në Danimarkë dhe Finlandë nuk mendojnë se korrupsioni është një problem në vendin e tyre.

 

 

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco