'Miliona të dhëna të njerëzve janë në rrezik' – Personat brenda Amazon japin alarmin mbi sigurinë

'Miliona të dhëna të njerëzve janë në rrezik' – Personat brenda Amazon japin alarmin mbi sigurinë

14:04, 25/02/2021
A+ Aa A-

Amazon është duke grumbulluar një perandori të dhënash ndërsa shitjet në internet po bëhen pjesë gjithnjë e më shumë të jetës tonë.

Por përpjekjet e kompanisë për të mbrojtur informacionin që mbledh është e papërshtatshme, sipas burimeve të brendshme të kompanisë, të cilët paralajmërojnë mungesat e sigurisë së kompanisë.

Paralajmërimet për privatësi dhe dështimet e pajtueshmërisë në Amazon vijnë nga tre ish-punonjës të nivelit të lartë të sigurisë së informacionit- një me bazë në BE dhe dy nga Sh.B.A të cilët i thanë Politico.eu se ata ishin përpjekur vazhdimisht të paralajmëronin udhëheqjen e lartë në selinë në Seattle.

Por ato janë pushuar ose dëbuar nga kompania.

Punonjësi me qëndër në BE e ka hedhur çështjen e pushimit të tij nga puna në gjykatën evropiane.

Të tre kanë folur në kushtet e anonimatit nga shqetësimi se mund të përballen me hakmarrjen ose vështërsi në tregun e punës.

“Imagjinoni nëse një kompani me madhësinë e Amazon do të kishte shkelje? Çështja është se miliona informacione personale të identifikueshme janë në rrezik, ”tha ish-punonjësi i parë i sigurimit të informacionit me bazë në SHBA.

Por këto pretendime janë hedhur poshtë pasi një zëdhënës i Amazon tha:

''Ruatja e besimit të klientëve duke mbrojtur privatësinë e tyre dhe duke siguruar sigurinë e të dhënave të tyre është një përparësi kryesore për një kohë të gjatë për kompaninë. Amazon ka politika, procedura dhe teknologji gjithë përfshirëse, të vendosura prej kohësh për privatësinë dhe sigurinë. Ne kontrollojmë rregullisht shërbimet tona për të siguruar pajtueshmëri dhe kemi tolerancë zero, për punonjësit në të gjitha nivelet që nuk ndjekin politikat tona, "tha ai.

Labirinti i të dhënave

Sipas dy punonjësve të SH.B.A.-së për sigurinë e informacionit, të dhënat janë në rrezik sepse Amazon ka një kuptim të dobët të të dhënave që ka, ku ruhen dhe kush ka qasje në to.

"Nëse do të donit të bënit një" të drejtë për t'u harruar ", do të ishte e pamundur që Amazon të identifikonte të gjitha vendet ku banojnë të dhënat tuaja brenda sistemit të tyre," tha ish-punonjësi i parë me bazë në SH.B.A.

 E drejta për t'u harruar, ose e drejta për të fshirë të dhënat, është një mjet kryesor për qytetarët nën disa regjime të privatësisë, përfshirë në Evropë dhe Kaliforni. 

Profesionisti i dytë i sigurimit të informacionit me bazë në Sh.B.A konfirmoi kuptimin e lëkundur të Amazon për atë se çfarë informacioni personal mban.

 "Amazon është rritur kaq shpejt, nuk e di se çfarë zotëron ... Ata nuk e dinë se ku gjenden të dhënat e tyre, kështu që nuk e dinë nëse i mbrojnë ato në mënyrë korrekte", tha personi.

Rekordi i ndërmarrjes mbi parimet kryesore të sigurisë së të dhënave - kontrolli se kush ka qasje në ato të dhëna, dobësitë e patch-eve, aftësia për të zbuluar hacks, edhe nëse fjalëkalimet ndryshohen rregullisht - erdhi në dukje nga të gjithë personat e brendshëm që, së bashku, kanë dekada të përvojës në fushën e sigurisë së informacionit.

“Cilësia e kontrolleve që Amazon ka vendosur është e tmerrshme. Gjetëm qindra mijëra llogari ku punonjësi nuk është më atje por ata ende kanë qasje në sistem, ” tha ish-punonjësi i parë me bazë në SHBA, duke shtuar se një numër kaq i madh ishte i mundur për shkak të fuqisë punëtore masive të Amazon dhe qarkullimit të shpejtë të stafit. 

 

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco