Rregulli i thjeshtë i gishtit të madh për të ditur se kur ka mbaruar pandemia

Rregulli i thjeshtë i gishtit të madh për të ditur se kur ka mbaruar pandemia

13:37, 24/02/2021
A+ Aa A-

Nga: ALEXIS C. MADRIGAL

Në mes të janarit, muaji më vdekjeprurës i pandemisë, një ditë pas përurimit, administrata e Biden vendosi një strategji gjithëpërfshirëse kombëtare për " rrahjen e COVID-19 ". 

Dokumenti me 200 faqe përfshin shumë qëllime të dobishme, të tilla si "Rikthe besimin me popullin amerikan" dhe "Bëni një fushatë të sigurt, efektive dhe gjithëpërfshirëse të vaksinimit".

 Por askund nuk jep një prag sasior për kohën kur do të jetë koha për të thënë, "Mirë, mbaroi - ne kemi mundur pandeminë."

Një muaj më vonë, është koha për t'u specifikuar. 

Faktet janë të pamohueshme: Mesatarja shtatë ditore e rasteve të reja në Shtetet e Bashkuara ka rënë me 74 përqind që nga kulmi i janarit, shtrimet në spital janë ulur me 58 përqind dhe vdekjet kanë rënë me 42 përqind. 

Ndërkohë, më shumë se 60 milion doza të vaksinave kanë shkuar në krahët amerikane. 

Në një moment - mbase edhe në një pikë relativisht shpejt - masat e mbetura të urgjencës që u prezantuan në mars të vitit 2020 do të marrin fund.

 Por kur, saktësisht, duhet të ndodhë kjo?

Problemi është se " fundi i pandemisë " do të thotë gjëra të ndryshme në kontekste të ndryshme.

 Organizata Botërore e Shëndetësisë së pari deklaroi një " emergjencë shëndetësore publike me shqetësim ndërkombëtar " më 30 janar 2020, duke mbajtur etiketimin e saj si "pandemi" deri më 11 mars.

Imponimi (dhe shfuqizimi) i këtyre etiketave është një gjykim i bërë nga udhëheqja e OBSH , dhe një që mund të pasqyrojë konsiderata të errëta, taktike. 

Pavarësisht nga ajo që OBSH vendos (dhe kur), qeveritë kombëtare - dhe shtetet individuale brenda SH.B.A. - duhet të bëjnë vendimet e tyre për kohën dhe mënyrën e rihapjes së shkollave të tyre dhe heqjen e kufizimeve për bizneset. 

U drejtova ekspertëve të shquar të shëndetit publik për të gjetur se cilat kritere epidemiologjike duhet të plotësohen para se të ndërmerren këto lloj hapash.

Interpretimi më i qartë i "rrahjes së COVID-19" do të ishte se transmetimi i koronavirusit ka ndaluar, një skenar që disa ekspertë të shëndetit publik e kanë hashtaguar #ZeroCOVID. 

Por ekspertët me të cilët bisedova ranë dakord se kjo nuk do të ndodhë në SH.B.A. në një të ardhme të parashikueshme. 

"Kjo do të kërkonte nivele shumë të larta të mbulimit të vaksinimit", tha Celine Gounder, një specialist i sëmundjes infektive në NYU i cili shërbeu në forcën e koronavirusit të Joe Biden gjatë tranzicionit.

 Shtetet e Bashkuara nuk mund të arrijnë kurrë nivele vaksinimi prej 75 deri në 85 përqind, thanë ekspertët.

"Pyetja nuk është kur e eliminojmë virusin në vend," tha Paul Offit, drejtori i Qendrës së Edukimit të Vaksinave dhe një ekspert në virologjinë dhe imunologjinë në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias. 

'Përkundrazi, është koha kur e kemi virusin mjaftueshëm nën kontroll. Kur ne do të kemi një numër shumë, shumë më të ulët të rasteve, numër të shtrimeve në spital, numrin e vdekjeve," tha Offit. 

"Cili është ai numër me të cilin njerëzit janë të kënaqur?" 

Sipas tij, "dyert do të hapen" kur vendi të marrë më pak se 5,000 raste të reja në ditë, dhe më pak se 100 vdekje.

Ky prag i fundit, prej 100 vdekjeve COVID-19 në ditë, u përsërit nga ekspertë të tjerë, duke ndjekur logjikën që përafron numrin mesatar të vdekjeve të vendit nga gripi.

Në vitet më të fundit, gripi ka vrarë 20,000 deri 50,000 amerikanë në vit, që mesatarisht arrin në 55 deri në 140 vdekje në ditë, tha Joseph Eisenberg, një epidemiolog në Universitetin e Miçiganit. 

"Ky rrezik u konsiderua kryesisht i pranueshëm nga publiku," tha Eisenberg. 

Monica Gandhi, një specialist i sëmundjeve infektive në UC San Francisco, bëri një llogaritje të ngjashme. 

"Fundi i pjesës emergjente të pandemisë në Shtetet e Bashkuara duhet të paralajmërohet plotësisht nga kufizimi i sëmundjes së rëndë, shtrimet në spital dhe vdekjet nga COVID-19", tha ajo. “Më pak se 100 vdekje në ditë - për të pasqyruar vdekshmërinë tipike të gripit në SH.B.A.

Vdekjet e atribuara COVID-19 raportohen drejtpërdrejt tek autoritetet e shëndetit publik, ndërsa numrat e vdekshmërisë nga gripi sezonal janë vlerësime të CDC bazuar në të dhënat e mbikëqyrjes kombëtare që janë futur në modele statistikore.

 Por studiuesit besojnë se numri i drejtpërdrejtë i vdekjeve nga gripi - vetëm 3,448 në 15,620 në vitet e fundit - janë dukshëm shumë të ulëta ; ndërsa numërimi i drejtpërdrejtë i vdekjeve nga COVID-19 ka të ngjarë të jetë më i saktë. 

Një arsye e madhe: Shumë më tepër teste COVID-19 bëhen në një ditë të vetme sesa testet e gripit në një vit të tërë ,dhe testet e gripit kanë një tendencë më të madhe për të kthyer negativë të rremë .

Në çdo rast, ne nuk jemi askund afër 100 vdekjeve COVID-19 në ditë. 

Që nga pranvera e kaluar, shtetet nuk kanë raportuar më pak se 474 vdekje në ditë, siç matet me një mesatare prej shtatë ditësh në Projektin e Ndjekjes COVID në Atlantik . 

Tani për tani, vendi në tërësi po raporton ende afër 2,000 vdekje në ditë, dhe vetëm dy javë më parë ky numër ishte më shumë se 3,000. 

Pra, nëse do të kalojmë në testin e gripit, kemi ende një rrugë të gjatë për të bërë.

Disa ekspertë ishin edhe më konservatorë. 

Crystal Watson, një studiues i sigurisë shëndetësore në Universitetin Johns Hopkins, sugjeroi një prag prej 0.5 rastesh të diagnostikuara rishtas për 100,000 njerëz çdo ditë dhe një normë pozitive të provës më pak se 1 përqind.

 Kjo do të përkthehej në më pak se 2,000 raste në ditë në SH.B.A., krahasuar me 60,000 aktuale ose më shumë. 

Ne gjithashtu do të dëshironim të regjistronim të paktën një muaj operacione normale spitalore pa mungesë stafi ose pajisje, tha ajo.

Ndërsa çdo prag i propozuar mbetet shumë poshtë asaj që po shohim tani, studiuesit me të cilët fola besojnë se nëse marrja e vaksinës është mjaft e lartë, ato numra mund të arrihen. 

Watson sugjeroi një synim të mbulimit prej 80 përqind për popullatat më të vjetra se 65 vjeç, dhe 70 deri në 80 përqind për të gjithë të tjerët. 

Për këtë të fundit, "ndoshta 60 përqind është më realiste", tha ajo.

Deri më tani, asnjë shtet nuk ka arritur ato nivele të vaksinimit në asnjë popullsi. 

Është e mundshme, megjithatë, që në nën-popullatat specifike, me rrezik të lartë, përpjekjet e synuara mund të çojnë nivelet e vaksinimit në nivele shumë të larta. 

Shembulli ynë më i mirë është në institucionet e kujdesit afatgjatë, të cilat kanë qenë të lidhura me 35 përqind të vdekjeve totale të COVID-19 në SH.B.A.

Përhapja e vaksinave të qeverisë federale i bëri banorët dhe stafin në këto ambiente një përparësi dhe siguruan fonde specifike dhe ndihmë operacionale për vaksinoni këta njerëz duke filluar në dhjetor. 

Në Projektin e Ndjekjes COVID, ne kemi parë që pesha e vdekjeve që i atribuohen institucioneve të kujdesit afatgjatë bie me më shumë se gjysmën gjatë gjashtë javëve të fundit, gjë që sugjeron që vaksinat po funksionojnë.

Numri i madh i amerikanëve që tashmë janë infektuar do të jetë gjithashtu thelbësore për arritjen e niveleve të imunitetit që ngadalësojnë transmetimin. 

CDC vlerëson se më shumë se 83 milion amerikanë janë infektuar me COVID-19, shumë më tepër se numri zyrtar i konfirmuar i rastit prej 28 milion. 

Dyzet e katër milion amerikanë kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës.

Edhe duke supozuar se ka një mbivendosje midis të infektuarve më parë dhe të vaksinuarve, ndoshta 100 deri në 120 milion amerikanë kanë një farë niveli të imunitetit. 

Kjo është afërsisht një e treta e popullsisë.

Mund të duhen muaj që madhësia e këtij grupi të arrijë një pikë ku numri i vdekjeve nga COVID-19 në ditë bie nën 100.

Deri atëherë, ne do të përballemi me një lloj rreziku tjetër: kjo, për disa, pandemia ndjen sikur ka kaluar shumë kohë para se të jetë në të vërtetë. 

Ashtu si vendi nuk ka marrë kurrë një qasje të unifikuar për të luftuar

COVID-19, ne shumë mirë mund të përfundojmë pa një qasje të unifikuar për të vendosur kur mbaron. 

Kjo është arsyeja pse ekspertët e shëndetit publik po kërkojnë me ngulm amerikanëve të qëndrojnë të vendosur edhe kur pandemia duket se po tërhiqet. 

"Ne do heqim masat lehtësuese shumë shpejt," paralajmëroi Gounder, specialist i sëmundjes infektive në NYU. 

"Ne po heqim këmbën nga frenimi përpara se ta fusim makinën në park". 

Nëse mjaft njerëz e injorojnë atë mesazh dhe vendosin se pandemia ka mbaruar për ta, mund të shtyjë shumë mirë momentin kur mund të themi se pandemia ka mbaruar për të gjithë.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco