Hetuesit italianë: Pandemia e Covid-19 është 'mundësia e madhe' për Mafian! Nga zyra e pergjimeve te Antimafias

Hetuesit italianë: Pandemia e Covid-19 është 'mundësia e madhe' për Mafian!

07:51, 24/02/2021
A+ Aa A-

Pandemia Covid-19 përfaqëson një "mundësi të madhe" për mafien. Rregullimi i procedurave të prokurimit dhe shërbimeve publike do të sjellë "rreziqe serioze të depërtimit të mafies në ekonominë ligjore, veçanërisht në sektorin e shëndetësisë ". 

Është alarmi i Drejtorisë së Investigimit të  Antimafias (DIA), sipas së cilës është "jashtëzakonisht e mundur" që klanet të përpiqen të kapin financimet për veprat e mëdha dhe kthimin në ekonominë e gjelbër .

Hetimet flasin për një krim të organizuar që gjatë bllokimit vazhdoi të vepronte nën radar, me një rënie në "aktivitetet kriminale të nivelit të parë" (trafik droge, zhvatje, mallra të vjedhura, grabitje), por një rritje në Veri dhe Qendrën e çështjeve pastrimi i parave dhe në Jug, rastet e shkëmbimeve elektorale politike-mafioze dhe korrupsionit.

Fajdeja është e qëndrueshme, një faktor simptomatik i një presioni "indirekt" të ushtruar në territor.

Këto janë, thekson Drejtoria e Investigimit e Antimafias në raportin e fundit gjashtë-mujor, "shenja embrionale të cilat, megjithatë, u kërkojnë institucioneve të mbajnë vëmendjen e tyre veçanërisht mbi infiltrimet e mundshme në autoritetet lokale dhe mbi burimet e mëdha të destinuara për të rindezur vendin ekonomi ".

Raportet e transaksioneve të dyshimta të marra nga Menaxhmenti janë rritur gjithashtu në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2019.

Disponueshmëria e likuiditetit të bandave synon të rrisë konsensusin shoqëror edhe përmes formave të ndihmës për individët dhe kompanitë në vështirësi, me rrezikun që aktivitetet e biznesit të mesëm-të vogël "mund të përfshihen në një periudhë afatmesme nga krimi, duke u bërë një mjet për riciklimin dhe ri- -përdorimin e kapitalit të paligjshëm ”.

Prandaj bëhet thelbësore, thuhet në raportin e Dia, "për të kapur sinjalet me të cilat organizatat mafioze do të synojnë, nga njëra anë, për të" zbuluar "kompanitë në vështirësi financiare, duke ushtruar mirëqenie kriminale dhe duke përdorur kapitalin e marrë në mënyrë të paligjshme përmes trafikimit të paligjshëm klasik; nga ana tjetër, për të kulluar burimet që do të alokohen për ringjalljen e vendit ".

Nga Veriu në Jug, në fakt, emëruesi i përbashkët i strategjive të Mafias, në këtë periudhë më shumë se të tjerët, duket se lidhet me aftësinë për të vepruar në një formë sipërmarrëse për t'u lidhur me administratën publike dhe individët privatë.

 Në rastin e parë për të blerë kontrata publike dhe në të dytën për të forcuar praninë e saj në sektorë të caktuar ekonomikë duke minuar ose marrë përsipër kompani konkurruese ose kompani në vështirësi financiare.

 Dia flet për "prirjen për biznes që kalon përmes një mbulimi të zbatuar përmes 'fytyrës së pastër' të sipërmarrësve dhe profesionistëve të pavarur përmes së cilës mafia i paraqitet administratës publike duke miratuar një mënyrë të heshtur veprimi që nuk zgjon alarmin shoqëror".

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco