'Pse jemi harruar?': Emigrantët pa dokumenta qëndrojnë në kishën e Brukselit

'Pse jemi harruar?': Emigrantët pa dokumenta qëndrojnë në kishën e Brukselit

08:51, 23/02/2021
A+ Aa A-

Politico.eu- Rreth 200 emigrantë pa dokumenta janë zhvendosur në një kishë të shekullit të 17-të në zemër të Brukselit në një përpjekje për të tërhequr vëmendjen e qeverisë.

Ata nuk kërkojnë domosdoshmërisht strehim. 

Shumë nga pushtuesit e Kishës Shën Gjon Baptist në Béguinage - të cilët vijnë nga Afrika veriperëndimore, Egjipti dhe Afganistani - kanë jetuar dhe punuar në Belgjikë për vite me rradhë. 

Në vend të kësaj, ata duan të tërheqin vëmendjen ndaj vështirësive që kanë hasur individët pa dokumenta tashmë, si përjashtimi social dhe mungesa e aksesit në sigurimet shoqërore dhe të drejtat e punës, të cilat janë përkeqësuar gjatë pandemisë.

Ata po i bëjnë thirrje zyrtarit të lartë të migracionit të Belgjikës, Sammy Mahdi, t'i vizitojë ata dhe t'u japë atyre qëndrim zyrtar - ose të paktën të ofrojnë kritere më të qarta për procesin e aplikimit për qëndrim.

"Ne kemi demonstruar për vite me radhë dhe nuk jemi dëgjuar kurrë nga qeveria federale", tha Mehdi, 28 vjeç, i cili, si të tjerët të intervistuar në kishë, nuk pranoi të jepte një emër të plotë sepse kishte frikë nga dëbimi ose humbja e punës. 

“Është një pandemi globale, pse jemi harruar? Nuk kemi asgjë për të humbur: tashmë kemi humbur. ”

Situata paraqet një provë të hershme për Mahdi, i cili mori postin e tij si sekretar i shtetit për azil dhe emigrim më pak se pesë muaj më parë. 

Disa kishin shpresuar se 32-vjeçari, i cili është djali i një refugjati irakian, do të ishte pranues i lutjeve nga individë të pa dokumenta.

 Por Mahdi tashmë e ka quajtur okupimin e kishës, i cili filloi në fund të janarit, "shantazh".

Ai gjithashtu ka mbrojtur veprimet e qeverisë ndaj emigrantëve dhe refugjatëve. 

"Këto janë rregulla që vlejnë për të gjithë", tha ai.

 “Ne kemi një detyrim si shtet për të mbrojtur njerëzit që kanë një nevojë reale për mbrojtje. Ne bëjmë pjesën tonë. ”

Kisha me një histori

Nuk është hera e parë që kisha pushtohet nga njerëz pa dokumenta 

Ishte vendi i protestave në 1998, 2008 dhe 2009, disa prej të cilave përfshinin edhe greva urie.

Në disa nga ato raste, okupimi çoi në leje qëndrimi të përkohshme . 

Në 2000 dhe 2009, qeveria u dha rezidencën kolektive atyre në kishë, tha Mahdi. 

Por Mahdi tha se këto ishin "gabime" dhe nuk donin të jepnin qëndrim kolektiv këtë herë.

"Për çdo person që ... nuk merr një përgjigje pozitive ndaj një aplikimi individual, vendimi është vendimi, dhe ai duhet të respektohet," tha Mahdi.

Për shkak të koalicionit aktual qeverisës të Belgjikës, të përbërë nga shtatë parti që të gjitha kanë pikëpamje të kundërta për emigracionin, Mahdiut i është dashur të vendosë një ekuilibër. 

Partia e tij, Demokratët e krishterë flamanë, thotë se merr një qëndrim të "fortë, por të drejtë" të politikës së azilit.

 Ai dëshiron të lehtësojë dëbimet e atyre emigrantëve, aplikimet e të cilëve refuzohen, potencialisht me forcë nëse kthimi vullnetar nuk është i mundur. 

Për partinë e tij, rregullimi, i cili është ajo që po kërkojnë banorët në kishë, duhet të mbetet një procedurë e jashtëzakonshme, me vendime të marra mbi baza individuale.

Ndërkohë, kërkesat për azil kanë rënë për shkak të pandemisë së koronavirusit: Në vitin 2020, 16,910 persona paraqitën kërkesë për mbrojtje ndërkombëtare, nga 27,742 në 2019.

Një profesion

Brenda kishës, më shumë se 200 dyshekë janë shpërndarë nëpër sallë.

Daniel Alliwt, një prift i cili ka shërbyer në kishën Béguinage për disa vjet, tha se ai e pranon zgjidhjen sepse ai bashkohet me gjendjen e njerëzve pa dokumenta.

 Ai u bëri thirrje kishave të tjera që t'i akomodojnë ato gjithashtu në mënyrë që "veprimi të mund të zhvillohet në mënyrë të sigurt". 

Pavarësisht nga pikëpamja kritike e Mahdi për protestën e tyre, pushtuesit e kishës Béguinage mbeten me shpresë.

Mehdi, migranti, tha se ai erdhi në Belgjikë nga Maroku 11 vjet më parë.

 Ai e quajti kishën barok "një vend simbolik, një vend që njihet në luftën e njerëzve pa dokumenta". 

Mehdi tha se ai ka dy motra që janë shtetase belge.

 Ai paraqiti një kërkesë qëndrimi mbi një dekadë më parë për arsye të bashkimit familjar, por kërkesa e tij u refuzua.

Nadia, e cila nuk ndante moshën e saj dhe djali i saj Mohamed, 16 vjeç, thanë se ata erdhën në Belgjikë pesë vjet më parë për t’i shpëtuar dhunës nga burri i saj i divorcuar në Marok. 

Ajo tha se zgjidhja e vetme e mbetur ishte të iknin, por kur mbërritën në Belgjikë, ata përjetuan një "vuajtje të dytë, më shumë sesa atë që kaluam në Marok", për shkak të përpjekjeve të tyre për të marrë statusin ligjor.

Mohamed shkon në shkollë në Anderlecht, por ai tha se shqetësohej se nuk do të kishte mundësi për të pasi të ketë mbaruar. 

“Nëse unë shkoj në shkollë dhe marr një diplomë, nuk do t’ia vlejë. Praktikat nuk pranojnë njerëz që nuk kanë letra. ”

Fouzia është gjithashtu nga Maroku. 

Ajo erdhi në Belgjikë më shumë se 10 vjet më parë dhe tani punon si kujdestare shtëpie.

 Problemi, tha ajo, nuk është strehimi - Fouzia fiton aq sa të ketë një shtëpi. 

"Problemi është se ne duam letra," tha ajo, "sepse kemi qenë këtu për më shumë se 10 vjet dhe ne punojmë."

Mahdi, zyrtari belg i migracionit, tha se ai nuk do të mbyllte derën e kërkesave individuale për qëndrim, duke argumentuar se ai "preferon të jetë i qartë që nga fillimi dhe të shohë individualisht, rast pas rasti, çfarë mund të bëjmë".

Kabineti i tij u takua me grupe të tjera të njerëzve pa dokumenta më parë këtë muaj për të kërkuar mundësi.

Procesi ligjor

Në përgjithësi, ligji belg kërkon që njerëzit që kërkojnë leje qëndrimi për më shumë se tre muaj të paraqesin kërkesën e tyre nga jashtë.

Në rrethana të jashtëzakonshme, ligji lejon që njerëzit tashmë në Belgjikë të aplikojnë për qëndrim.

 Këta aplikantë duhet të kenë poseduar dokumente identifikimi dhe duhet të demonstrojnë se ekzistojnë rrethana të jashtëzakonshme që ndalojnë kthimin në vendin e tyre të lindjes.

Zyra e imigracionit është atëherë përgjegjëse për vlerësimin e këtyre aplikacioneve dhe ka diskrecion në vendosjen se çfarë mund të nënkuptojnë "rrethanat e jashtëzakonshme".

Banorët e kishës thonë se autoriteti çon në pasiguri se si zyra merr vendime.

Mehdi, migranti, tha se ai dëshiron që qeveria të sigurojë "kritere të qarta dhe të përhershme, në mënyrë që njerëzit e pa dokumenta, sapo të shkelin në tokën belge, të dinë nëse do të rregullohen apo jo".

Mahdi mbështeti fuqinë diskrete të zyrës së imigracionit, duke argumentuar se kjo i ndihmon njerëzit:

"Ne gjithmonë kemi qenë kundër kritereve, sepse kur flasim për azil dhe emigrim, ne po flasim për qenie njerëzore dhe gjithmonë për raste shumë të veçanta."

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco