COVID mund të zhvendos barazinë gjinore 25 vjet pas

COVID mund të zhvendos barazinë gjinore 25 vjet pas

12:54, 26/11/2020
A+ Aa A-

Pandemia e koronavirusit mund të zhdukë 25 vjet të rritjes së barazisë gjinore, sugjerojnë të dhëna të reja globale nga UN Women .

Gratë po bëjnë dukshëm më shumë punë shtëpiake dhe kujdes familjar, për shkak të ndikimit të pandemisë.

"Gjithçka për të cilën kemi punuar, që ka marrë 25 vjet, mund të humbasë brenda një viti," thotë Zëvendës Drejtori Ekzekutiv i UN Women Anita Bhatia.

Mundësitë e punësimit dhe arsimit mund të humbin, dhe gratë mund të vuajnë nga një shëndet më i dobët mendor dhe fizik.

Barra e kujdesit paraqet një "rrezik real për t'u rikthyer në stereotipat gjinorë të viteve 1950", thotë zonja Bhatia.

Edhe para pandemisë, u vlerësua se gratë po bënin rreth tre të katërtat e 16 miliardë orëve të punës së papaguar që bëhen çdo ditë në të gjithë botën.

Me fjalë të tjera, para koronavirusit, për çdo një orë punë të papaguar të bërë nga burrat, tre orë bëheshin nga gratë. 

Tani kjo shifër është më e lartë.

"Nëse do të ishte më shumë se tre herë më shumë se burrat para pandemisë, unë ju siguroj që numri të paktën është dyfishuar", thotë zonja Bhatia.

Megjithëse 38 sondazhet e kryera nga UN Women kryesisht u përqendruan në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, të dhënat nga vendet më të industrializuara tregojnë një pamje të ngjashme .

"Më alarmant është fakti se shumë gra në të vërtetë nuk po kthehen në punë," thotë zonja Bhatia.

"Vetëm në muajin shtator, në SH.B.A., 865,000 gra dolën nga forca e punës në krahasim me 200,000 burra, dhe shumica e kësaj mund të shpjegohet me faktin se kishte një barrë kujdesi dhe nuk kishte askush tjetër përreth."

UN Women paralajmëron se efekti nga të pasurit më pak gra si fuqi punëtore do të jetë i tmerrshëm jo vetëm në mirëqenien e grave, por edhe në përparimin dhe pavarësinë e tyre ekonomike.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco