SHBA do tërhiqet nga traktati i ‘Qiejve të Hapur’/ 10 vende anëtarë të NATO-s reagojnë pas njoftimit

SHBA do tërhiqet nga traktati i ‘Qiejve të Hapur’/ 10 vende anëtarë të NATO-s reagojnë pas njoftimit

17:35, 22/05/2020

Dhjetë vende nënshkruese të marrëveshjes ‘Qiej të Hapur’, kanë shprehur keqardhje për njoftimin e tërheqjes së SHBA-së nga marrëveshja, e cila po diskutohet nga ambasadorët e NATO-s në Bruksel.

“Ne na vije keq për njoftimin e qeverisë amerikane se ai synon të tërhiqet nga marrëveshja Qiej të Hapur, megjithëse ndajmë shqetësime në lidhje me zbatimin e dispozitave të Rusisë”, thuhet në një letër të nënshkruar nga ministrat e jashtëm të dhjetë vendeve anëtare të NATO-s.

Letra u nënshkrua nga Belgjika, Republika e Çekisë, Finlanda, Franca, Italia, Luksemburgu, Holanda, Gjermania, Spanja dhe Suedia.

Marrëveshja e ‘Qiej të Hapur’ u nënshkrua në vitin 1992 dhe hyri në fuqi në vitin 2002. Kjo marrëveshje është nënshkruar nga 35 vende dhe i lejon vendet nënshkruese të kryejnë fluturime vëzhgimi mbi territoret e vendeve nënshkruese.

Marrëveshja kontribuon në transparencë, e cila duhet të forcojë besimin e vendeve nënshkruese në bashkëpunimin për çështje të sigurisë.

Që prej hyrjes në fuqi të saj, janë regjistruar mbi 1.500 fluturime vëzhgimi.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco