Zvicra ende i burgos të miturit, refuzon kritikat e OKB

Zvicra ende i burgos të miturit, refuzon kritikat e OKB

07:48, 09/11/2019

Thuhet se çdo vit rreth 20 fëmijë burgosen në burgjet zvicerane. Me gjithë kritikat e ashpra, Parlamenti nuk pranon të ndalojë këtë praktikë.

Zvicra është një nga 196 vendet që ka ratifikuar Konventën e OKB-së për të Drejtat e Fëmijëve. Sipas kësaj, ndalimi i të miturve duhet të përdoret vetëm si mjeti i fundit dhe vetëm sa më i shkurtër që të jetë e mundur.

Megjithatë, çdo vit rreth 20 fëmijë mbahen në paraburgime në burgje të ndryshme të vendit.

Midis 2017 dhe 2018 u raportuan se 37 të mitur u arrestuan në Zvicër për një periudhë midis 120 ditësh, siç tregohet nga raporti i jashtëm i Komisionit Zviceran për Parandalimin e Torturës, shkruan swissinfo.ch, percjell albinfo.ch.

Këta fëmijë ishin azilkërkues midis moshës 15-18 vjeç. Pasi kërkesa e tyre për azil u refuzua, ata u burgosën deri në dëbimin e tyre nga Zvicra. Një lidhje e jashtme “ndalimi administrativ” që zbatohet rregullisht në Zvicër për azilkërkuesit e rritur, të refuzuar para riatdhesimit të tyre.

Përfundimi i Komisionit për Parandalimin e Torturës është i qartë: “Në kontekstin e migracionit, ndalimi i të miturve të shoqëruar ose të pashoqëruar në lidhje me parimin e interesave më të mirë të fëmijës, i cili duhet të ketë përparësi ndaj statusit të emigracionit, konsiderohet i papranueshëm”. Komisioni gjithashtu vuri në dukje se shumica e këtyre të miturve ishin vendosur në burgje të papërshtatshme ose qendra paraburgimi, transmeton albinfo.ch.

“Zvicra nuk i trajton këta fëmijë si fëmijë, por kryesisht si migrantë”, shpjegon Tanya Norton, asistente në programin “Fëmijët dhe adoleshentët në migrim” të organizatës së ndihmës për fëmijë Terre des homomosxterner Link (Tdh).

“Arrestimi i fëmijëve duhet të jetë zgjidhja e fundit, por zbulojmë se ka më shumë të ngjarë të përdoret si mjeti i parë, me alternativa, por ne mendojmë se ka mungesë të vullnetit politik”, tha Tanya Norton.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco