OKB: Shtohet pabarazia, rritet uria në botë

OKB: Shtohet pabarazia, rritet uria në botë

14:34, 16/07/2019

N? bot? vazhdon t? ket? njer?z t? uritur. Raporti p?r sigurin? e ushqimit i OKB-s? p?rmend p?r k?t? tri arsye: konfliktet, zhvillimi i ngadalt? dhe ndryshimin e klim?s.

Nga Deutsche Welle

Q?llimi i OKB-s?, p?r ta shmangur urin? deri n? vitin 2030, po b?het i parealizuesh?m. S?rish n? bot? jan? t? uritur gjithnj? e m? shum? njer?z, shkruan OKB n? raportin e fundit lidhur me stadin e siguris? p?r ushqimin n? bot?: 820 milion? njer?z, vuajn? nga uria kronike, nd?r ta 149 milion? f?mij? n?n mosh?n pes? vje?, q? jan? t? pazhvilluar nga mungesa e ushqimit. 

P?r 96 milion? njer?z "duhet t? vihen n? dispozicion ushqime ose t'u jepet atyre aksesi tek ushqimi, n? m?nyr? q? ata t? mos vdesin", i tha DW-s? Cindy Holleman, nj? nga autoret kryesore t? raportit. Autor?t e raportit vler?sojn?, se n? mbar? bot?n ka rreth dy miliard? njer?z, q? nuk kan? mjaftuesh?m uj? t? pijsh?m dhe ushqime. N? p?rqindje n? secil?n pjes? t? bot?s jan? t? prekura prej k?saj m? shum? grat? se sa burrat. Edhe tet? p?rqind e popullsis? n? Amerik?n e Veriut dhe n? Europ? jan? t? prekur prej pasiguris? p?r ushqimin. 

Shumica e njer?zve q? vuajn? prej uris? jetojn? n? Azi me 500 milion? syresh dhe n? Afrik? me 260 milion?, 90 p?rqind e tyre ndodhen n? Afrik?n e Subsaharas?. 
"Pabarazia po shtohet n? m? shum? se gjysm?n e vendeve t? bot?s. Sa m? e madhe pasiguria, aq m? e madhe edhe uria", thot? Holleman n? bised? p?r DW. P?rball? t? uriturve n? bot? qendrojn?, sipas  "World Wealth Report", 18 milion? milioner?. 

Raporti p?rmend si arsye kryesore t? munges?s s? aksesit tek ushqimi: konfliktet, ndryshimin e klim?s dhe ekonomin? e dob?t. 

P?r shmangien e uris? n? raportin e OKB-s?  k?rkohet nj? marr?veshje nd?rkomb?tare, q? t? krijoj? paqen dhe transformimin e qendruesh?m ekonomik, n? m?nyr? q? vendet n? zhvillim t? jen? n? gjendje p?r t'i luftuar m? mir? shkaqet e uris?. 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco