Katër arsye pse antologjitë janë revistat e reja letrare

Katër arsye pse antologjitë janë revistat e reja letrare

12:28, 21/06/2024
A+ Aa A-

Ekspertët e botës letrare e kanë vajtuar zhdukjen e revistave letrare prej vitesh. Këto ankesa janë bërë më të forta që nga pandemia, e cila ka parë një tkurrje edhe më të thellë të financimit dhe infrastrukturës për këto mjete të importit letrar, veçanërisht në dritën e një bote plot me lexues që po migrojnë drejt formateve dixhitale.

Revistat letrare duken se janë të brishta këto ditë, të cilave u mungon mbështetja financiare dhe stafi, ndërsa buxhetet arsimore kushtuar artit po pakësohen. Dhe kushërirat e tyre, revistat e famshme si Asimov dhe The Dark, nuk kanë qenë domosdoshmërisht shumë më mirë, kanë pasur shumë vuajtje nga mungesa e mbështetjes, nëse kjo do të thotë ulje të të ardhurave nga reklamat apo abonimet. Në të dyja rastet, tregu i revistave për shkrimtarët e romaneve të shkurtra po tkurret në mënyrë dramatike.

Botimet letrare të dekadave dhe madje edhe të shekujve të kaluar ishin të patronizuara nga publiku i gjerë në krahasim me lexuesit thjesht akademikë ose të lartë, dhe ishin një nga mjetet e pakta të argëtimit arratisës që ekzistonte përpara ardhjes së radios, televizionit dhe filmave. Tregimet nga Charles Dickens dhe Thomas Hardy në fakt filluan si tregime të serializuara në formate të njohura të revistave, duke nisur përdorimin e fundeve  dramatike në mënyrë që të joshin lexuesin të blinte numrin e radhës. Por ndërsa revistat letrare dhe të bazuara në zhanër vazhdojnë të zhduken në humnerën dixhitale, një tjetër format është ngritur për të mbushur boshllëkun dhe për të ofruar strehim për romanet e shtypura të shkurtër: Antologjia e tematizuar.

Antologjitë duket se po kthehen në kopje të vogla. Dorëzimi i antologjisë sheh një rritje në pritje të festave si Halloween (përralla të bazuara në horror dhe thriller) ose Krishtlindjet (tregime frymëzuese). Kam parë nënzhanre që bëjnë thirrje për gjithçka, nga një ringjallje e tregimeve të krimit noir, si "Hard Boiled and Loaded with Sin" nga Devil's Party Press, tek historitë e bazuara në tekstet e këngëve, tek ritregimet e tmerrshme me personazhe në domenin publik (The Horror Writers of America's Antologjia e klasës së mesme vetëm për anëtarët e ardhshëm Scaring & Daring). Disa kopje të pavarura po i bëjnë antologjitë një sipërmarrje të përsëritur, si 18thWall Productions ose Smart Rhino Publications.

Antologjitë duket se kanë një model biznesi më të zbatueshëm sesa revistat e bazuara në fiksion, pasi secila mund të bëhet si një projekt i vetëm, në krahasim me shpenzimet e vazhdueshme të lidhura me një revistë afatgjatë. Këtu janë disa mënyra se si antologjitë kanë përparësi ndaj formatit tradicional të revistave:

Ato mund të financohen nga grupet

Tendenca drejt financimit të projekteve argëtuese si filmat ka filluar të vijë në projekte më të bazuara si antologjitë me tematikë, të cilat, edhe pse të ngarkuara me kosto fillestare shtypjeje, ende kanë kërkesa shumë më të ulëta buxhetore sesa investimet kinematografike.

Platformat si Kickstarter dhe GoFundMe po përdoren më shpesh për të nisur projekte letrare tematike. Sipërmarrjet e financuara nga donacione publike individuale nuk varen nga fondet publike për mbijetesën e tyre, kështu që ata nuk duhet të shqetësohen për shkurtimin e granteve të tyre.

Ata shpesh drejtohen nga shkrimtarë ose organizata të njohura

Edhe pse antologjitë po shfaqen si një shtyllë për botuesit e pavarur, shtëpitë e mëdha botuese kanë mbështetur gjithashtu projekte antologjike. Strategjitë për projekte të tilla përfshijnë punësimin e një shkrimtari të profilit të lartë në zhanrin në fjalë si redaktor, i cili jo vetëm i jep trajtë produktit të përfunduar, por shpesh e bën më të lehtë rekrutimin e autorëve të tjerë të kalibrit të lartë, të markave me emër, për të kontribuuar te vepra.

Projekte të tilla zakonisht lënë gjithashtu vende për tregimtarët e ardhshëm, të rekrutuar përmes thirrjeve më të gjera të paraqitjes, duke ofruar mundësinë që autorët më pak të njohur të lidhen me profesionistë të njohur në zhanrin e tyre. Për shembull, revista e rifilluar Weird Tales botoi kohët e fundit antologjinë 100 Years of Weird, duke shfaqur pjesë klasike të paraqitura më parë në revistë, nga "gjigantët e trillimeve spekulative" si R. L. Stine, Ray Bradbury, H. P. Lovecraft dhe Isaac Asimov, të përziera me disa bashkëkohës të tjerë në zhanër.

Ato janë redaktuar nga profesionistë të industrisë në krahasim me vetëm nga studentët dhe stafi i universitetit.

Megjithëse prestigji i paraqitjes në një revistë letrare si The Paris Review vështirë se do të zëvendësohet, leximi për kënaqësinë dhe aventurën e të gjithëve (në krahasim me qëllimet më të larta) ka vlerën e tij. Është gjithashtu shpesh më i tregtueshëm, dhe të paktën disi më fitimprurës. Le ta pranojmë, më shumë njerëz bëjnë të pamundurën për të blerë dhe lexuar letërsi zhanri.

Antologjitë priren të kenë një qasje më pak akademike dhe më argëtuese, të kulturës popullore ndaj koleksioneve, duke u mbështetur në një grup talentesh me cilësi të lartë që arrin shumë përtej botës së fundme të fiksionit letrar. Një qasje më e zakonshme ndaj letërsisë tenton gjithashtu të promovojë një gamë më të gjerë mendimi, në krahasim me shëmbëlltyrën që tenton të përshkojë shumë mjedise akademike kohët e fundit.

Akademia gjithashtu anon drejt shmangies së një sërë temash që ky skalion i ka konsideruar si nxitëse, të cilat anojnë drejt shtypjes së koncepteve që ende duhet të diskutohen dhe transmetohen brenda shoqërisë sonë. Ose të paktën, brenda prizës së sigurt të argëtimit tonë.

Ato mund të bëhen vetëm ose të zhvillohen në një entitet të vetëqëndrueshëm për botuesit e pavarur.

Në varësi të modelit të biznesit, antologjitë mund të jenë projekte të vetëqëndrueshme. Këto projekte shpesh kërkojnë tarifa të dorëzimit nga autorët në mënyrë që të mbulojnë kostot bazë për dizajnet profesionale të kopertinave dhe tarifat bazë të printimit.

Megjithatë, ndërsa platformat si Amazon dhe IngramSpark evoluojnë, bota e prodhimit të librave sipas kërkesës i ka zhvendosur kostot fillestare nga botuesit dhe autorët e pavarur. Postimi i një libri për shitje në secilën prej këtyre platformave është falas për autorë të pavarur dhe kostot e autorit për kopjet e printuara janë minimale.

Antologjitë e mbushin boshllëkun.

Pra, megjithëse përkeqësimi i ngadaltë i botimeve letrare dhe artistike është një gjendje e trishtuar, është e vërtetë se natyra e urren një vakuum, dhe boshllëqet e tregut priren të plotësohen në një mënyrë ose në tjetrën. Shfaqja e antologjive me tematikë të zgjuar mund të jetë hiri shpëtues i botës së letërsisë së shkurtër, pavarësisht nëse ato shfaqen si oferta të përsëritura nga një listë e botuesve të specializuar, ose si një punë e vetme dashurie nga një redaktues individual, duke ofruar pothuajse përvoja të pafundme leximi për dashamirët e tregimeve të të gjitha zhanreve./News Week - Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco