Muzeu i Universitetit të Oksfordit fsheh maskën afrikane që 'nuk duhet ta shohin gratë'

Muzeu i Universitetit të Oksfordit fsheh maskën afrikane që 'nuk duhet ta shohin gratë'

15:39, 20/06/2024
A+ Aa A-

Muzeu Pitt Rivers i Universitetit të Oksfordit ka vendosur të mos shfaqë një maskë afrikane të krijuar nga populli Igbo i Nigerisë për shkak të kufizimeve kulturore që i ndalojnë gratë ta shohin atë. Kjo politikë, e cila përfshin heqjen e fotografive në internet të maskës, është pjesë e përpjekjes më të gjerë të muzeut për të garantuar "sigurinë kulturore" dhe për të respektuar traditat e komuniteteve të përfaqësuara në koleksionin e tij.

Maska në fjalë përdoret tradicionalisht në ritualet vetëm për meshkujt dhe konsiderohet shumë e ndjeshme brenda kulturës Igbo. Politika e muzeut është e para e këtij lloji midis koleksioneve kryesore britanike dhe është pjesë e një nisme më të madhe dekolonizimi që synon adresimin e lidhjeve të muzeut me imperializmin britanik.

Image

Në përputhje me këtë politikë, Muzeu i Rivers Pitt ka zbatuar disa masa për trajtimin e objekteve të ndjeshme kulturore. Artikujt që janë të kufizuar në bazë të gjinisë ose tabuve të tjera kulturore tani shënohen me paralajmërime dhe, në disa raste, fshihen nga shikimi i publikut. Kjo qasje shtrihet në objekte të tjera në koleksion, si një maskë nga Papua Guinea e Re dhe sende të ndjeshme që lidhen me praktikat kulturore Maasai.

Muzeu ka ndërmarrë më parë hapa të rëndësishëm në përgjigje të thirrjeve për dekolonizim dhe ndjeshmëri kulturore. Kjo përfshin heqjen e kokave të tkurrura nga ekspozita, të cilat dikur ishin pjesë e një ekspozite popullore, dhe punën për të kthyer Bronzet e Beninit në Nigeri dhe një statujë të shekullit të 15-të në Indi.

Image

Vendimi për të kufizuar aksesin në disa artefakte, veçanërisht ato me kufizime të bazuara në gjini, ka ndezur debat. Kritikët argumentojnë se politika të tilla mund të krijojnë një precedent të rrezikshëm dhe të kufizojnë aksesin në trashëgiminë kulturore për shoqëritë moderne, liberale. Ruth Millington, një kritike arti dhe autore, shprehu shqetësimin se gratë duhet të kenë të drejtën të vendosin vetë nëse do të shohin artefakte të ndjeshme kulturore. Ajo gjithashtu vuri në dyshim implikimin se vetëm kuratorët meshkuj mund të trajtonin dhe interpretonin objektet e kufizuara.

Muzeu Pitt Rivers është i përkushtuar për bashkëpunim të vazhdueshëm me komunitetet për të siguruar shfaqjen e respektueshme dhe të përshtatshme të artefakteve. Kufizimet e ardhshme mund të zbatohen për objekte të tjera bazuar në kërkesa specifike nga komunitetet, trashëgimia kulturore e të cilave përfaqësohet në koleksion./The Telegraph - Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco