Shkencëtarët zhvillojnë një mënyrë 'mrekullibërëse' për të ricikluar çimenton

Shkencëtarët zhvillojnë një mënyrë 'mrekullibërëse' për të ricikluar çimenton

13:19, 29/05/2024
A+ Aa A-

Shkencëtarët britanikë kanë zhvilluar një metodë novatore për riciklimin e çimentos, duke zgjidhur një sfidë të madhe klimatike. Studiuesit në Universitetin e Kembrixhit krijuan një mënyrë për të prodhuar beton me emetim të ulët në shkallë, të cilin ata e përshkruajnë si "transformues" për arritjen e ndotjes zero.

Metoda e re përdor furrat me hark me energji elektrike, të përdorura zakonisht për riciklimin e çelikut, për të ricikluar njëkohësisht çimenton, një burim kryesor i gjurmës së karbonit të betonit. Betoni, materiali i dytë më i përdorur pas ujit, përbën rreth 7.5% të emetimeve të CO2 nga njeriu.

Image

Ekipi i Kembrixhit zbuloi se çimentoja e përdorur mund të zëvendësojë fluksin e gëlqeres në riciklimin e çelikut, duke e kthyer atë në një material të riciklueshëm për prodhimin e ri të betonit. Ky proces, i detajuar në revistën Nature, nuk shton kosto të konsiderueshme për prodhimin e betonit ose çelikut dhe redukton emetimet nga të dyja industritë.

Testet nga Instituti i Përpunimit të Materialeve konfirmuan se çimentoja e ricikluar mund të prodhohet në shkallë duke përdorur një furrë me hark elektrik (EAF). Nëse mundësohet nga energjia e rinovueshme, kjo metodë përfundimisht mund të çojë në çimento me emetim zero.

Profesor Julian Allwood shpjegoi se çimentoja është thelbësore për betonin, i cili bëhet me rërë, zhavorr, ujë dhe çimento. Prodhimi i çimentos, duke përfshirë procesin e bramcimit çliron sasi të mëdha të CO2. Pavarësisht përpjekjeve për të përdorur materiale alternative si hiri fluturues, kërkesa për çimento është shumë e lartë për t'u mbështetur vetëm në zëvendësues.

Image

Procesi i Cambridge Electric Cement synon të prodhojë një miliard ton në vit deri në vitin 2050, rreth 25% të prodhimit aktual të çimentos. Ndërsa arritja e emetimeve zero në prodhimin e çimentos është një përparim i rëndësishëm, është gjithashtu i nevojshëm reduktimi i përdorimit të përgjithshëm të çimentos dhe betonit. Kjo risi thekson potencialin për përparime përtej sektorit të energjisë, duke theksuar nevojën për vullnet politik për të reduktuar përdorimin konkret dhe për të mbështetur praktikat e qëndrueshme.

Ekipi hulumtues ka paraqitur një patentë për të komercializuar këtë proces revolucionar./Talker.news-Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco