Lajmi i fundit

Mbështetësit e Bashës tentojnë të godasin deputetët, ofendojnë edhe gazetarët. Bardhi e Sula braktisin mbledhjen

Komedia Njerëzore nga Honoré de Balzac

Komedia Njerëzore nga Honoré de Balzac

19:10, 16/03/2023
A+ Aa A-

La Comédie Humaine e Honoré de Balzac - Komedia Njerëzore nga Honoré de Balzac

Viti 1834 shënon një kulm në karrierën e Balzakut, sepse deri atëherë ai ishte plotësisht i vetëdijshëm për planin e tij të madh për të grupuar romanet e tij individuale në mënyrë që ata të kuptonin të gjithë shoqërinë bashkëkohore në një seri librash të larmishëm, por të unifikuar . Do të kishte tri kategori të përgjithshme romanesh: Études analytiques (“Studime analitike”), që trajtonin parimet që drejtojnë jetën dhe shoqërinë njerëzore; Études philosophiques (“Studime filozofike”), duke zbuluar shkaqet që përcaktojnë veprimin e njeriut; dhe Études de moeurs ("Studime të sjelljeve"), duke treguar efektet e atyre shkaqeve, dhe vetë të ndahen në gjashtë lloje skenash - private, provinciale, pariziane, politike, ushtarake, dhe jetën e fshatit. I gjithë ky projekt rezultoi në një total prej 12 vëllimesh (1834–37). Nga 1837 Balzaku kishte shkruar shumë më tepër, dhe deri në vitin 1840 ai kishte goditur një titull dantesk për të gjithë: La Comédie Humaine . Ai negocioi me një konsorcium botuesish për një botim me këtë emër, 17 vëllime të të cilit u botuan midis 1842 dhe 1848, duke përfshirë një parathënie të famshme të shkruar në 1842. Në 1845, duke pasur vepra të reja për të përfshirë dhe shumë të tjera në projekt, ai filloi të përgatitej për një tjetër botim i plotë. Një "botim përfundimtar" u botua, në 24 vëllime, midis 1869 dhe 1876. Numri i përgjithshëm i romaneve dhe novelave të përfshira në Comédie Humaine është afërsisht 90.

Gjithashtu në 1834 u pjekur ideja e përdorimit të "personazheve të rishfaqur". Balzaku duhej të krijonte një grup personazhesh nga të cilët ai do të nxirrte vazhdimisht dhe në mënyrë të përsëritur, duke shtuar kështu një ndjenjë solidariteti dhe koherence në Comédie Humaine . Një personazh i caktuar do të rishfaqej - tani në ballë, tani në sfond, të trillimeve të ndryshme - në një mënyrë të tillë që lexuesi të mund të krijonte gradualisht një pamje të plotë të tij. Përdorimi i kësaj pajisjeje nga Balzaku e vendos atë ndër krijuesit e ciklit të romanit modern . Në fund, numri i përgjithshëm i personazheve të emërtuar në Comédie Humaine vlerësohet të ketë arritur në 2,472, me 566 personazhe të tjerë pa emër.

Në janar 1842 Balzac mësoi për vdekjen e Wenceslas Hanski. Tani ai kishte shpresa të mira për t'u martuar me Éveline, por kishte shumë pengesa, jo më e rëndësishmja ishte borxhi i tij i pazgjidhshëm. Ajo në fakt u ndal për shumë vite, dhe periudha e viteve 1842–48 tregon se Balzaku vazhdon dhe madje intensifikon veprimtarinë e tij letrare me shpresën e furishme për ta fituar atë, megjithëse atij iu desh të përballej me sëmundjet në rritje.

Balzaku prodhoi shumë vepra të dukshme gjatë fillimit dhe mesit të viteve 1840. Këto përfshijnë kryeveprat Une Ténébreuse Affaire (1841; A Shady Business ), La Rabouilleuse (1841–42; The Black Sheep ), Ursule Mirouët (1841) dhe një nga veprat e tij më të mëdha, Splendeurs et misères des courtisanes (1843–47); Një prostitutë e lartë dhe e ulët ). Dy kryeveprat e fundit të Balzakut ishin La Cousine Bette (1847; Cousin Bette ) dhe Le Cousin Pons (1847; Cousin Pons ).

Në vjeshtën e vitit 1847, Balzaku shkoi në kalanë e zonjës Hanska në Wierzchownia dhe qëndroi atje deri në shkurt 1848. Ai u kthye përsëri në tetor për të qëndruar, i sëmurë për vdekje, deri në pranverën e 1850. Më në fund, Éveline u tërhoq. Ata u martuan në mars dhe shkuan në Paris , ku Balzaku mbeti i mjerueshëm për disa muaj para vdekjes së tij.

Balzaku nuk e kuptoi plotësisht qëllimin e tij të jashtëzakonshëm për t'i bërë romanet e tij të kuptojnë të gjithë shoqërinë e asaj kohe. Skenat e tij të projektuara të jetës ushtarake dhe politike ishin përfunduar vetëm pjesërisht, dhe kishte disa boshllëqe të tjera, për shembull në lidhje me klasën e re të punëtorëve industrialë. Megjithatë, pak romancierë i kanë mbushur faqet e tyre me burra dhe gra të nxjerra nga kaq shumë sfera të ndryshme, as me personazhe kaq gjerësisht përfaqësues të pasioneve dhe dobësive njerëzore, të projektuar me forcë dinamike dhe bindëse.

Balzaku shquhej për metodat e tij të veçanta të kompozimit . Ai shpesh filloi me një temë relativisht të thjeshtë dhe një draft të parë të shkurtër, por idetë e reja u grumbulluan gjatë kompozimit derisa më në fund historia u zgjerua shumë përtej qëllimit të tij të parë. Problemi qëndronte në faktin se Balzaku prirej të zgjeronte dhe të përforconte historinë e tij origjinale duke bërë ndryshime pasi ishte shtypur nga shtypshkronjat. Skeleti origjinal i një tregimi u plotësua kështu derisa arriti përmasat e një romani të plotë, por vetëm me një kosto shkatërruese të faturave të printerit për autorin e tij. Edhe kur romani ishte në shtyp, ai shpesh prezantonte variacione të reja në temën e tij, pasi shfaqeshin botime të njëpasnjëshme.

Metoda e Balzakut ishte pothuajse e pandryshueshme për të përforcuar, për të theksuar dhe për të përforcuar. Ka digresione të gjata në të cilat ai transmetoi njohuritë e tij jashtëzakonisht të detajuara për procedurat ligjore, manipulimet financiare ose proceset industriale, por në rastin më të mirë stili i tij është jashtëzakonisht grafik, me lëvizje të shpejtë dhe paksa epigramatik, por i mbushur me sarkazëm, zgjuarsi dhe vëzhgim psikologjik. . Zotërimi i tij i gjuhës frënge ishte ndoshta i pakrahasueshëm, dhe ai ishte gjithashtu një mjeshtër i shquar i dialogut . Humori i tij sardonik i shpëton historitë e tij më pesimiste nga të qenit njëtrajtësisht e errët dhe ai kishte një dhuratë të vërtetë për komedinë.

Balzaku konsiderohet si krijuesi irealizmi në roman. Ai pranohet gjithashtu se ka ndihmuar në vendosjen e teknikës së romanit tradicional, në të cilin ngjarjet konsekuente dhe të përcaktuara logjikisht rrëfehen nga një vëzhgues që sheh gjithçka (narratori i gjithëdijshëm) dhe personazhet paraqiten në mënyrë koherente. Balzaku kishte fuqi të jashtëzakonshme vëzhgimi dhe një kujtesë fotografike, por ai gjithashtu kishte një aftësi simpatike, intuitive për të kuptuar dhe përshkruar qëndrimet, ndjenjat dhe motivimet e njerëzve të tjerë. Ai ishte i vendosur për të ilustruar lidhjen midis shkakut dhe pasojës , midis sfondit shoqëror dhe karakterit. Ambicia e tij ishte të "konkuronte me regjistrin civil", duke paraqitur pikërisht bashkëkohësit e tijnë dallimet dhe profesionet e tyre klasore. Në këtë ai ia doli, por ai shkoi edhe më tej në përpjekjet e tij për të treguar se shpirti njerëzor ka fuqi mbi njerëzit dhe ngjarjet - për t'u bërë, siç është quajtur, "Shekspiri i romanit".

Përg Felix Bilani

Mare nga https://www.britannica.com/

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco