Lajmi i fundit

LIVE - TASK FORCE/ 1 viktimë, plumba kallashi ndaj Top Channel

Nadezda Nikolova: Vepra unike

Nadezda Nikolova: Vepra unike

17:08, 06/02/2023
A+ Aa A-

HackelBury Fine Art , Londër ka kënaqësinë të prezantojë Unique Works, një ekspozitë solo me punë nga Nadezda Nikolova në të cilën artistja kërkon të kapë një ndjenjë unike të njëshmërisë dhe lidhjes universale në punën e saj përmes kompozimeve me shumë shtresa.

Dashuria e thellë e Nikolovës për natyrën dhe shqetësimi për ndikimin e dëmshëm të njeriut në mjedis është një temë që përsëritet. Ka një ndjenjë të dukshme të humbjes dhe brishtësisë në punën e saj, në të cilën ajo shpreh një lutje të dëshpëruar për ndryshim dhe për "një ndryshim rrënjësor në vlerat kolektive në mënyrën se si jetojmë jetën tonë dhe bashkëjetojmë në këtë planet."

Image

Unë besoj se ne . duhet të krijojmë shabllone të reja për mënyrën se si lidhemi me veten, me njëri-tjetrin, me planetin e gjallë. - Nadezda Nikolova

Megjithatë, besimi i Nikolovës në humanizëm dhe një ndjenjë e thellë shpirtërore japin shpresë, e shprehur përmes dëshirës së saj për të riimagjinuar peizazhin. Ajo zbërthen peizazhin, duke krijuar “korniza perceptimi” – riimagjinimi i mundësive të reja të artikuluara përmes përdorimit të saj kompozicional të hapjeve, portaleve dhe portave.

Puna ime bëhet një portal për t'u vendosur jashtë hapësirës dhe kohës... vepra synon të ngjallë mister dhe frikë, duke ftuar përsiatje dhe qetësi, në mënyrë që në njëfarë niveli të flasë për bukurinë dhe shpresën. - Nadezda Nikolova

Gjatë gjithë punës së saj, ka një magjepsje me ekuilibrin dhe harmoninë e kontrasteve - ekuilibrin midis hapësirës pozitive dhe negative, lëvizjes dhe qetësisë, përcaktimit dhe gjestit, fortësisë dhe butësisë, formave statike dhe fluide, etj.

Gjithmonë kam qenë i intriguar . nga ideja e gjetjes së bukurisë dhe ekuilibrit në fenomene në dukje të kundërta, të ndryshme ose të kundërta... Unë besoj se njohja e së bukurës dhe kërkimi ynë për të bukurën flet për dëshirën tonë për shpresë. - Nadezda Nikolova

Kërkimi i Nikolovës për të bukurën në të gjitha format e saj ndihet thellë. Fraza e John Keats '''Bukuria është e Vërteta, Bukuria e së Vërtetës'. - kjo është e gjitha. Ju e dini në tokë, gjithçka që ju duhet të dini'' në Ode mbi një Urnë Greke rezonon fuqishëm me të. Nëpërmjet punës së saj ajo kërkon atë që është gjithmonë e vërtetë, thelbin e jetës, atë që mbetet dhe është e përhershme, është e lindur dhe e shenjtë.

Në punën time, unë kërkoj t'i qasem këtij thelbi teksa përjetoj dhe reflektoj mbi peizazhet, forcat që e formojnë atë, bashkimet dhe gjurmët energjike, në lojën mes dritës dhe errësirës. - Nadezda Nikolova

Image

Duke përdorur kiminë e kolodionit të pllakave të lagura, maskat e letrës dhe dritën, Nikolova krijon silueta fotogrami duke punuar me një grup kompleks variablash dhe kohën e saktë të ekspozimit dhe zhvillimit - faktorë që përcaktojnë në themel rezultatin. Kompozimet e saj ndërtohen gradualisht duke përdorur ekspozime të shumta për të krijuar një shtresëzim në të cilin koha pezullohet dhe bëhet pothuajse elastike. Kjo flet për interesin e saj për nocionin e gjithçkaje që ekziston në fluks të vazhdueshëm - ciklet e natyrës dhe elasticitetit të formave ndërsa ato transformohen dhe metamorfizohen me kalimin e kohës. Procesi dhe kompozimet e saj mund të shihen si një metaforë për ndriçimin e errësirës. Ideja se asgjë nuk mund të ndryshojë nëse fillimisht nuk ekspozohet ndaj dritës. - Nadezda Nikolova

Ndërsa peizazhet e Nikolovës bëhen më abstrakte, vështrimi i saj zhvendoset më tej dhe bëhet më ezoterik dhe shpirtëror për të marrë në konsideratë kozmosin, mishërimin dhe alkiminë.

Unë kam qenë i zhytur në mësime metafizike dhe mistike në pesë vitet e fundit dhe këto njohuri rrjedhin natyrshëm në veprat e mia artistike dhe në mënyrën se si krijoj, pasi ato përshkojnë çdo aspekt tjetër të jetës sime.

Puna ime ka të bëjë me trajnimin e vetes për të vënë re atë gjethe, cilësinë e dritës, formën e malit. - Nadezda Nikolova

Image

RRETH NADEZDA NIKOLOVËS

Nadezda Nikolova (l. 1978, ish-Jugosllavi) është një artiste fotografike kroato-bullgaro-amerikane që punon me fotograme me kolodion me pllaka të lagura - një teknikë historike që daton në vitet 1850 e cila përdor kripëra të ndjeshme ndaj dritës për të mbuluar një pjatë qelqi përpara se ta ekspozojë. atë në dritë në një dhomë të errët. Praktika e saj është e informuar nga një qasje eksperimentale ndaj proceseve të hershme fotografike dhe interesimi i saj për imazhin si objekt.

E mahnitur nga rrjedhshmëria e kolodionit të lagësht të pllakave, ajo manipulon mediumin, ndërsa në të njëjtën kohë i afrohet shansit të brendshëm të fotografisë së punuar me dorë:

Unë spërkas, lyej dhe pastroj kiminë në një akt interpretues dhe jo në një kapje imazhi. (Ndonjëherë, goditjet e furçave lënë shenja fizike në emulsion.) Në thelb, unë jam duke negociuar me kiminë, duke e udhëhequr atë. Por vetëm deri në një pikë. Kimia ka një fjalë në imazhin përfundimtar. - Nadezda Nikolova

Image

Seria e peizazhit abstrakt, Format elementare, peizazhet dhe format elementare, Peizazhi i riartikuluar, u shfaq si reagimi i drejtpërdrejtë i artistes ndaj mjedisit të saj dhe ndaj ndjenjës së mirëqenies dhe sigurisë brenda peizazhit. Ajo beson se çdo vend ka identitetin, historinë dhe gjurmën emocionale të tij specifike.

Nadezda Nikolova studioi proceset e printimit fotografik të shekullit të 19-të në Universitetin e Kentakit dhe në Muzeun George Eastman. Ajo ka një diplomë Bachelor në Shkenca Mjedisore; Konservim dhe një diplomë Master në Analizë Politikash. Ajo aktualisht jeton dhe punon në Oakland, Kaliforni.

RRETH HACKELBURY FINE ART

E themeluar në vitin 1998, galeria e Londrës në Launceston Place është e përkushtuar për të ushqyer marrëdhëniet afatgjata si me artistët ashtu edhe me klientët. Ai vazhdon të zhvillohet dhe të përparojë përmes një programi në zgjerim të ekspozitave të galerive, projekteve muzeale dhe sipërmarrjeve botuese.

Grupi i vogël i artistëve me të cilët punon HackelBury, përfaqëson një diversitet praktike, duke shtyrë kufijtë e mediave të ndryshme. Puna dhe praktika e këtyre artistëve përfshin botën e fotografisë, pikturës, vizatimit, skulpturës, arkitekturës dhe performancës. Çdo artist, qoftë i ri apo i themeluar, krijon vepër të përcaktuar nga thellësia e mendimit, gjerësia dhe qëndrueshmëria e qasjes.

Përg  Felix Bilani

Mare nga  www.all-about-photo.com

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco