Prezantohet libri i Josuf Buxhovi ‘Kosova’

Prezantohet libri i Josuf Buxhovi ‘Kosova’

13:44, 29/09/2022
A+ Aa A-

 “Kosova” në 8 vëllime është libri i autorit Josuf Buxhovi, i cili u prezantua në muzeun historik. Buxhovi u shpreh për çështjet më të rëndësishmë që kanë të bëjnë me origjinën e Kosovës, ku në qëndër ishte Shqipëria. Shkrimtari theksoi 3 çështje të rëndësishmë që kanë të bëjnë me origjinën europiane.

Në kuadër të ditëve europiane të trashëgimisë në muzeun historik kombëtar u promovua vepra me 8 vëllime të Jusuf Buxhovit më titull “Kosova”.

Në fjalën e rastit, vetë autori u shpreh se në librin me 8 vëllime dhe me mbi 5 mijë faqe, është perpjekur të paraqesë Shqipërinë nga antikiteti duke e lidhur me dardanët.

Josuf Buxhovi: Kosova paraqet një pjesë të historisë së botës shqiptare nga antikiteti e ndërlidhur me dardanët dhe të gjithë atë që mbart si faktor i rënëdësishëm në qendër të ilirikut bashkë me trinomin e mbretërive të atëhershme Maqedoninë, Epirinë dhe Dardaninë.

Për autorin e veprës, 3 çështje janë trajtuar në libër që lidhen më përkatësinë evropiane.

Josuf Buxhovi:  E para  është nga mitologjia nëse e dini Kadmi i cili erdhi prej Finikisë në kërkim të bijës se tij që e kishte marrë Zeusi zbriti diku në Ilirikë, që ajo quhej Europa.

E dyta që na lidh me Europën ka të bëj me kërcënimin, pasi nga shekullit të parë dhe të dytë, përveç zyrtarizimit të kërcënimit për perandorin dardan Kostandinin e madh. U bënë këto ambientet tona dhe krishtërimi morri fuqinë politike krahas asaj që kishte hyjnore.

E treta paraqitja e Skënderbeut në një informacion të caktuar politik.

Përtej librit Jusuf Buxhovi foli edhe për një bashkim të mundshëm të Shqipërisë dhe Kosovës në një të vetëm. Sipas tij bashkimi do të ishte historik për popullin shqiptarë por shqipëria është në NATO dhe duke qënë e tillë nuk mund të ndryshohen kufijt ë pa konsensus.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco