TAP financon 1.7 mln Euro për restaurimin e Sallës së Koncerteve, në Universitetin e Arteve

TAP financon 1.7 mln Euro për restaurimin e Sallës së Koncerteve, në Universitetin e Arteve

16:28, 15/02/2021
A+ Aa A-

Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG do të financojë 1,7 milion Euro për restaurimin, rikonstruksionin dhe rinovimin e sallës së koncerteve në Universitetin e Arteve në Tiranë (UAT).

TAP-i dhe Ministria e Kulturës e Shqipërisë nënshkruan sot në Universitetin e Arteve marrëveshjen e bashkëfinancimit për mbështetjen e projektit.

Rinovimi i sallës së koncerteve në UAT është një nga investimet më të mëdha sociale dhe mjedisore të TAP-it në Shqipëri, investim ky që i shtohet një liste të gjatë investimesh në arsim, infrastrukturë, kulturë dhe mjedis. Për më tepër, TAP-i ka financuar edhe studimin e fizibilitetit dhe hartimin e projektit të detajuar inxhinierik për rinovimin e sallës së koncerteve, me një vlerë prej 150.000 Euro.

Projekti bën së bashku një sërë partnerësh, si Ministrinë e Kulturës së Shqipërisë dhe TAP, në cilësinë bashkëfinancuesve të projektit, Agjencinë Italiane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (Cooperazione Italiana), Atelier4 dhe Universitetin e Firences.

Punimet restauruese janë planifikuar të zgjasin 14 muaj dhe pritet të përfundohen brenda prillit të vitit 2022.

  Ministrja e KulturĂ«s sĂ« ShqipĂ«risĂ«, Elva Margariti, falĂ«nderoi TAP-in si njĂ« partner tĂ« besueshĂ«m. “Restaurimi i sallĂ«s sĂ« koncerteve dukej si njĂ« Ă«ndĂ«rr shumĂ« e largĂ«t, ashtu si edhe rikonstruksioni i ambienteve tĂ« kĂ«saj ndĂ«rtese historike, qĂ« reflektonte mjerimin e harresĂ«s, ndĂ«rsa sot Ă«shtĂ« njĂ« nga shembujt mĂ« tĂ« mirĂ« tĂ« ruajtjes sĂ« trashĂ«gimisĂ« dhe funksionalitetit.

  Kjo marrĂ«veshje e dytĂ« qĂ« nĂ«nshkruajmĂ« me TAP Ă«shtĂ« konfirmimi i njĂ« pune gati dyvjeçare pĂ«r hartimin e projektit, pĂ«r t’i hapur udhĂ« restaurimit tĂ« kĂ«saj salle historike, ku kanĂ« interpretuar artistĂ« tĂ« mĂ«dhenj, qĂ« kanĂ« kaluar stafetĂ«n e artit nga brezi nĂ« brez. Dhe gjej rastin qĂ« t’i falenderoj pĂ«rfaqĂ«suesit e TAP qĂ« fondin e dedikuar ndaj shĂ«rbimeve sociale dhe kulturore e adresuan nĂ« kĂ«tĂ« sallĂ«, qĂ« nĂ« memorien e secilit prej nesh nuk Ă«shtĂ« thjesht e vetĂ«m njĂ« sallĂ« koncertesh, por pjesĂ« e trashĂ«gimisĂ« sonĂ« monumentale, por edhe artistike e pedagogjike. Kjo sallĂ« Ă«shtĂ« dĂ«shmitare e artit qĂ« Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« nĂ« kĂ«to hapĂ«sira dhe ato bulĂ«za lirie e demokracie qĂ« kanĂ« lindur pikĂ«risht kĂ«tu. Ka qenĂ« njĂ« punĂ« e gjatĂ«, qĂ« tĂ« mund tĂ« ruhej çdo element trashĂ«gimie dhe pĂ«r tĂ« integruar nĂ« tĂ« teknologjinĂ« mĂ« tĂ« fundit, qĂ« do ta shndĂ«rrojĂ« kĂ«tĂ« sallĂ« nĂ« njĂ« ndĂ«r mĂ« tĂ« mirat nĂ« ShqipĂ«ri”, tha ministrja Margariti.

  Malfor Nuri, Drejtor Vendi pĂ«r TAP nĂ« ShqipĂ«ri, u shpreh: “TAP-i ka qenĂ« gjithmonĂ« i angazhuar nĂ« mbĂ«shtetje tĂ« kulturĂ«s dhe mbrojtjes sĂ« trashĂ«gimisĂ« kulturore nĂ« ShqipĂ«ri. PĂ«rveç rehabilitimit tĂ« Muzeut Gjon Mili, ky Ă«shtĂ« njĂ« investim tjetĂ«r kyç nĂ« arenĂ«n kulturore tĂ« vendit, duke qenĂ« se salla e koncerteve nĂ« UAT Ă«shtĂ« pikĂ« referimi pĂ«r artet performuese. PĂ«rgjatĂ« viteve, kĂ«to ambiente mbresĂ«lĂ«nĂ«se kanĂ« pritur njĂ« sĂ«rĂ« aktivitetesh kulturore kombĂ«tare dhe ndĂ«rkombĂ«tare, nga shfaqje teatrale nĂ« koncerte dhe ne shpresojmĂ« qĂ« veprimtari tĂ« tilla tĂ« rikthehen pĂ«rsĂ«ri nĂ« tĂ« ardhmen e afĂ«rt pas heqjes sĂ« kufizimeve. Salla e rinovuar e koncerteve nĂ« UAT do tĂ« sjellĂ« pĂ«rfitime jo vetĂ«m pĂ«r qytetarĂ«t e TiranĂ«s, por edhe pĂ«r tĂ« gjithĂ« komunitetin kulturor shqiptar”.

  Godina e UAT-së gëzon statusin e monumentit të kulturës së kategorisë II dhe si rrjedhojë mbrohet me ligj. Ajo është projektuar nga arkitekti italian GherardoBosio, është ndërtuar në vitin 1942 dhe konsiderohet si pikë referimi për arkitekturën shqiptare të periudhës së mes shekullit të 20-të. Duke marrë parasysh statusin e veçantë të godinës, rinovimi i saj kërkon kujdes dhe ekspertizë të veçantë teknike. Universiteti i Firences, i cili ka përvojë të konsiderueshme në restaurimin e godinave historike dhe objekteve të artit, ka kryer tashmë një studim lidhur me qasjen e konservimit dhe do të vijojë të monitorojë dhe të mbështesë zbatimin e këtij projekti.

  Rreth Gazsjellësit Trans Adriatik (TAP)

  TAP do të transportojë gaz natyral nga fusha gjigante e Shah Deniz në sektorin Azerbajxhanas të Detit Kaspik për në Evropë. Gazsjellësi me gjatësi përafërsisht 878 km lidhet me Gazsjellësin Trans Anatolian (TANAP) pranë kufirit turko-grek në Kipoi, përshkon Greqinë dhe Shqipërinë dhe Detin Adriatik përpara se të mbërrijë në brigjet e Italisë jugore.

  TAP-i lehtëson furnizimet me gaz në vendet e Evropës Juglindore përmes interkonektorëve të ardhshëm.Në veçanti, Bullgaria do të jetë e aftë të mbulojë 33% të kërkesës së vet për gaz përmes TAP-it pas përfundimit të Interkonektorit Greqi-Bullgari (IGB). Daljet e TAP-it në Greqi dhe Shqipëri se bashku me hyrjen e tij në tokë në Itali, sigurojnë mundësi të shumta për transportin e gazit nga Azerbajxhani në tregjet e mëtejshme të Evropës.

  Si pjesë kyçe e Korridorit Jugor të Gazit, TAP-i është mjaft i rëndësishëm nga pikëpamja strategjike dhe ekonomike për Evropën dhe është thelbësor për ofrimin e aksesit të besueshëm në një burim të ri të gazit natyror.TAP-i luan rol të rëndësishëm për rritjen e sigurisë së energjisë, në diversifikimin e furnizimit, si dhe për arritjen e objektivave të dekarbonizimit në Evropë.

  Aksionarët e TAP-it janë BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagås (16%) dhe Axpo (5%).

  Më shumë rreth TAP-it:www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline

  Pyetje nga Media në anglisht:media@tap-ag.com

  © SYRI.net

  Lexo edhe:

  Komentet

  Shto koment

  Denonco