1992, si u hoq ylli i kuq sovjetik nga flamuri ynë dhe stema shtetërore

1992, si u hoq ylli i kuq sovjetik nga flamuri ynë dhe stema shtetërore

10:52, 15/04/2019

Nga Kastriot Dervishi

Komunistët e vendosën yllin e kuq në flamurin kombëtar qysh në vitin 1944. Sigurisht pa pasur asnjë vendim apo ligj. Për herë të parë, me miratimin e kushtetutës së re, të shpallur me dekretin nr.24, datë 15.3.1946 në artikullin 94, u vendos:

“Stema e shtetit tĂ« RepublikĂ«s Popullore tĂ« ShqipĂ«risĂ« pĂ«rfaqĂ«son njĂ« fushĂ« tĂ« pĂ«shtjellur me dy tufa kallinj gruri. Tufat me kallinj gruri janĂ« lidhur nĂ« funt me kordhelĂ«, ku Ă«shtĂ« shkruar data 24 Maj. NĂ« mes tĂ« majrave tĂ« kallinjve ka njĂ« yll tĂ« kuq me pesĂ« çepa. NĂ« mes tĂ« fushĂ«s ka njĂ« shqiponjĂ« tĂ« zezĂ« me dy krerĂ«â€.

Ky parim u ruajt edhe nĂ« kushtetutĂ«n e vitit 1950 si dhe nĂ« atĂ« tĂ« vitit 1976. Kushtetuta e miratuar me ligjin nr.5506, datĂ« 28.12.1976, u shfuqizua me ligjin nr.7491, datĂ« 29.4.1991 “PĂ«r dispozitat kryesore kushtetuese”. PavarĂ«sisht se u shfuqizua kushtetuta e vitit 1976, pjesa e yllit tĂ« kuq dhe stemĂ«s, ngeli nĂ« fuqi sepse dispozitat e reja nuk e parashikonin ndryshimin. Kjo sepse Partia e PunĂ«s nuk pranonte ndryshime. NĂ« fundin e vitit 1990, gjithĂ« vitin 1991 antikomunistĂ«t e ShqipĂ«risĂ« e kishin bĂ«rĂ« fakt tĂ« kryer heqjen e yllit tĂ« kuq komunist nga flamuri dhe vende tĂ« tjera. Kjo gjĂ« duhej bĂ«rĂ« edhe juridikisht. NĂ« mĂ«nyrĂ« paradoksale, brenda sallĂ«s sĂ« Kuvendit Popullor qĂ«ndronte njĂ« stemĂ« e madhe e shtetit me yllin e kuq dhe 24 majin, e cila nuk kish qenĂ« aty as nĂ« kohĂ«n e diktaturĂ«s.

Pas zgjedhjeve tĂ« datĂ«s 22.3.1992, mĂ« 4.4.1991 çeli punimet Kuvendi Popullor. MeqĂ« nuk ishte pĂ«rfshirĂ« nĂ« dispozitat e reja, u bĂ« miratua njĂ« ligj i posaçëm. Shumica, Partia Demokratike, kĂ«rkoi ndryshimin e stemĂ«s dhe heqjen e yllit tĂ« kuq komunist nga flamuri nĂ« mbledhjen e datĂ«s 7.4.1992. KĂ«sisoj, u miratua ligji nr.7558 “PĂ«r flamurin, stemĂ«n, himnin kombĂ«tar, festĂ«n kombĂ«tare dhe kryeqytetin e RepublikĂ«s sĂ« ShqipĂ«risĂ«â€, i pĂ«rbĂ«rĂ« nga 7 nene. Ligji vendosi heqjen nga flamuri dhe kapela ushtarake e yllit tĂ« kuq, si dhe heqjen nga pĂ«rdorimi tĂ« stemĂ«s sĂ« vjetĂ«r tĂ« shtetit, edhe kjo model jugosllav, me 24 majin 1944 nĂ« tĂ«.

Në mënyrë paradoksale, megjithëse Shqipëria nga viti 1991 kishte hyrë në një rend të ri, ylli i kuq dhe stema e shtetit vijonin të ishin të pranishme. Pas miratimit të ligjit në fjalët, në periudhën prill-shtator 1992 ushtarakët nuk kishin asnjë lloj simboli në kapelat e tyre.  

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco