25 Mars 1945/ Kur komunistët pushkatonin Prek Calin dhe 12 burra të tjera. LISTA

25 Mars 1945/ Kur komunistët pushkatonin Prek Calin dhe 12 burra të tjera. LISTA

18:48, 25/03/2019

Është një prej emrave më të mëdhenj të Malësisë së Shkodrës dhe jo vetëm. Luftëtar në shumë beteja për mbrojtjen e territoreve të vendit, por i atemuar dhe i sulmuar deri në vdekje nga komunistët sapo erdhën në pushtet.

Sot, me rastin e ekzekutimit të tij, arkivisti Kastriot Dervishi, ka publikuar dokumentin ku përveç Calit pushkatohen edhe 12 burra të tejerë.

Nga Kastriot Dervishi

Prek Cali dhe Ded Lulash Smaili i procesit të tij, janë ekzekutuar më 25.3.1945. Ata janë ekzekutuar me të dënuar të proceseve të tjera, duke përbërë një grup prej 13 burrash. Dënimet i dha Gjykatës Ushtarake të Korparmatës III komuniste. Ekzekutimi është kryer nga forcat e brigadës së 2-të të Mbrojtjes së Popullit me Petro Bullatin – komandant dhe Lako Polenën – komisar. Fleta bashkëlidhur tregon dokumentin që vërteton datën e ekzekutimit të Prek Calit dhe personave të tjerë.

Lista e ekzekutive të datës 25 mars 1945

1-Prek Cali, 70 vjeç, dënuar me vendimin nr.42, datë 3.3.1945.

2-Ded Lulash Smaili, 70 vjeç, dënuar me vendimin nr.42, datë 3.3.1945.

3-Dom Ndre Zadeja, nga Shkodra, banues në Sheldi, 52 vjeç. Është dënuar me vendimin nr.30, datë 16.2.1945.

4-Arif Selman Hyseni, 60 vjeç, ish kryetar i këshillit Vukatanë dhe

5-Ndrec Lok Loka, 60 vjeç, kryetar i këshillit Juban, dënuar me vendimin nr.39, datë 26.1.1945.

6-Nok Nik Bardhoku, 26 vjeç, ish partizan nga Gradeci, arratisur dhe...

7-Luigj Gjeto Kastrati, 21 vjeç, nga Shkodra, ish sekretar i komunës Bajzë, dënuar me vendimin nr.43, datë 9.3.1945.

8-Gjok Nik Luli, 65 vjeç, anëtar i këshillit Malkolaj dhe...

9-Dul Bajram Muça, 65 vjeç, anëtar i këshillit Malkolaj, dënuar me vendimin nr.26, datë 10.2.1945.

10-Tomë Lekë Duka, 47 vjeç, nga Vupalaj dhe

11-Mark Luc Gjoni, 55 vjeç, anëtar i këshillit Vukpalaj. Janë dënuar me vendimin nr.22, datë 5.2.1945.

12-Maliq Bajram Muço, 31 vjeç, ish sekretar i komunës Malkolaj, dënuar me vendimin nr.28, datë 16.2.1945.

13-Pjetër Ded Gjedoshi (Maloci) 45 vjeç, nga Shkreli, banues në Trush, dënuar me vendimin nr.29, datë 16.2.1945.

Image

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco