Një e treta e të rinjve nuk lexojnë më libra për kënaqësi

Një e treta e të rinjve nuk lexojnë më libra për kënaqësi

00:56, 08/09/2018

Një e treta e adoleshentëve në SHBA nuk kanë lexuar një libër për kënaqësi në të paktën një vit, sipas një sondazhi të ri nga Shoqata Psikologjike Amerikane (APA). Dhe kjo, nuk është për shkak se ata janë shumë të zënë duke parë televizor.

Hulumtimi, i botuar në revistën 'Psikologjia e Kulturës së Medias Popullore', tregon për dominimin e vazhdueshëm të medias digjitale në mesin e adoleshentëve. Përdorimi i mediave tradicionale tek adoleshentët - siç janë librat, revistat dhe televizioni, ka rënë.

Ndërsa koha e shpenzuar me tekst, lëvizja përmes mediave sociale dhe përdorimi i formave të tjera të mediave digjitale vazhdon të rritet, thotë anketa.

Për të arritur në konkluzionet e tyre, hulumtuesit e APA analizuan të dhënat nga studimi Monitorimi i së Ardhmes, një anketë e vazhdueshme vjetore në rreth 50.000 vetë të klasës së tetë, të 10 dhe të 12-të. Studimi përfshiu përgjigjet e studimit nga viti 1976 deri në vitin 2016.

Deri në vitin 2016, vetëm 2% e klasës së dhjetë thanë se lexonin një gazetë pothuajse çdo ditë dhe vetëm 16% e klasës së 12-të raportuan të lexonin një libër apo revistë pothuajse çdo ditë.

Rreth një e treta e klasës së 12-të gjithashtu thanë se nuk kishin lexuar një libër apo libër elektronik për kënaqësi në vitin e kaluar, gjë  që është rreth trefishi i numrit në vitet 1970.

Edhe televizioni dhe konsumimi i filmit janë në rënie, tregon hulumtimi. Trembëdhjetë për qind e klasës së tetë thanë se panë pesë ose më shumë orë televizor në ditë në 2016, krahasuar me 22% në vitet 1990.

Mediat digjitale kryesisht kanë zëvendësuar këto forma më tradicionale të mediave në mesin e adoleshentëve, tregojnë të dhënat. Që nga mesi i vitit 2010, mesatarja e nxënësve të vitit 12-të raportoi të shpenzonte rreth gjashtë orë në ditë duke përdorur mediat digjitale: afërsisht dy orë çdo texting, lundrim në internet dhe duke përdorur mediat sociale.

Klasa e dhjetë raportoi mesatarisht pesë orë përdorim në ditë, ndërsa klasat e teta raportonin mesatarisht katër orë në ditë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco